Fusjon bak lukkete dører

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Gjennomføringen av StatoilHydro-fusjonen har fra dag en vært preget av mangel på åpenhet og kritisk debatt. Den farseaktige navnekrangelen og en skinndebatt om lokalisering fikk overskygge langt viktigere spørsmål om konkurranse på norsk sokkel og gigantens politiske og økonomiske innflytelse. Flere har etterlyst norske konkurransemyndigheter. Hvor har de vært? I går kom svaret i Dagens Næringsliv. Regjeringen ba Konkurransetilsynet ligge unna.

Konkurransetilsynet har naturligvis vurdert konsekvensene av norgeshistoriens største fusjon. Men Fornyings- og administrasjonsdepartementet ville verken la EU-kommisjonen få tilsynets vurdering før sin behandling, eller la tilsynet foreta en egen behandling av fusjonen, til tross for at sammenslåingen åpenbart får størst betydning for konkurransesituasjonen i norsk næringsliv. Heller ikke offentligheten får innsyn i Konkurransetilsynets foreløpige vurdering, som hadde kritiske anmerkninger.

Olje- og energiminister Odd Roger Enoksen forsvarer at saken ikke er behandlet av Konkurransetilsynet. Han mener det ikke var nødvendig når regjeringen allerede hadde gått inn for fusjonen og framlagt sin vurdering i stortingsproposisjonen om saken. Det er en oppsiktsvekkende argumentasjon. Riktignok trenger ikke regjeringen ta hensyn til Konkurransetilsynets vurderinger, men å nekte å ta imot innspill fra fagmyndigheten i en så kompleks sak er merkverdig. Det styrker inntrykket av at fusjonen har vært et tilnærmet kupp fra partenes side.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer