Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Fusjon lite å si for teleprisene

En fusjon mellom Telia og Telenor vil true konkurransen på mobilmarkedet, men vil ha lite å si for prisene på fastnettet. Telenors kontroll med linjenettet gjør at de uansett vil ha et fortrinn i forhold til konkurrentene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Selv om det ble åpnet for fri konkurranse på telemarkedet fra 1. januar, har Telenor et fortrinn i og med at de kontrollerer linjenettet.

Å investere i et konkurrerende nett vil koste milliarder av kroner. Først hvis Telia eller Tele2 går til det skrittet, ville konkurransen bli reell.

Telia har luktet på tanken, men har løst problemet ved å gå inn for fusjon med Telenor.

-På privatmarkedet vil en fusjon bare ha en marginal virkning på konkurransen. På lang sikt vil den ikke ha noen, sier redaktør i Telecom Revy Arne Joramo.

Minimum tre

På mobilmarkedet vil en fusjon derimot ha større betydning. Både Telenor, Telia og Netcom har søkt om konsesjoner i det nye såkalte GSM 1800-nettet. Hvis fusjonen blir en realitet vil det bare være to selskaper tilbake. Det er ett selskap for lite, mener Joramo.

-Det er nødvendig med minst tre mobiloperatører for at konkurransen skal bli reell, sier han.

Han mener den tredje lisensen bør lyses ut på ny.

-En måte å gjøre dette på er å kreve at Telenor selger sitt selskap i Sverige og Telia sitt selskap her.

Flere av de internasjonale telegigantene vil hilse en slik beslutning velkommen. Både France Telecom, Ameritec og World Com, har kastet sine øyne på det nordiske markedet.

-Hvis det skjer vil konkurransen ikke bli mindre, men øke, sier Joramo.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!