Fusjonen mellom Yara og CF Industries gikk i vasken

Det blir ikke noe av gigantfusjonen mellom to av de store gjødselprodusentene i verden.

ØKONOMI: Yara og CF Industries klarte ikke å bli enige om en fusjon. Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix
ØKONOMI: Yara og CF Industries klarte ikke å bli enige om en fusjon. Foto: Håkon Mosvold Larsen / ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Hegnar.no): Yara International og CF Industries i Deerfield, Illinois, har ifølge en børsmelding fra sistnevnte avsluttet samtalene om en mulig fusjon. Sammen kunne de blitt nest størst i verden innen produksjon av kunstgjødsel.

Takker for samtalene
Konsernsjef Tony Will  i CF Industries takker ledelsen og styret i Yara for deres samarbeid og profesjonalitet.

- Jeg vil takke lederteamet og styret i Yara for deres samarbeid og profesjonalitet gjennom diskusjonene, sier han.

- Selv om vi identifiserte meget betydelige operasjonelle synergier ble vi til slutt ikke enige om betingelsene for en transaksjon som var i tråd med kravene til alle våre aksjonærer, legger han til.

CF Industries kom samtidig med en melding om at det vil utbetale et utbytte på 1,5 dollar per aksje 28. november til alle aksjonærer med aksjer i selskapet per 14. november.

Har kostet Yara to toppsjefer Fusjonsforhandlingene har kostet Yara dyrt. Da nyheten om en mulig fusjon ble kjent trakk Svein Richard Brandtzæg sin oppsigelse i Norsk Hydro. Han skulle overta overta sjefsstolen i Yara, men angret seg.

- Grunnlaget har endret seg. Jeg er derfor ikke bundet lenger av avtalen med Yara, uttalte han til TDN Finans, og viste til samtalene med CF Industries. Han ble tilsynelatende klappet inn igjen i Hydro.

- Jeg har konkludert med at de mest spennende og givende utfordringene finnes nettopp her i Hydro. Hydros kommersielle og operasjonelle posisjon, sammen med den beste arbeidsstokken i aluminiumindustrien, gir grunnlag for en fremtid som jeg ønsker å være en del av. Jeg hører hjemme i Hydro, og aluminium er mitt førstevalg, uttalte Brandtzæg.

I Yara var stemningen en annen.

- Et samlet styre beklager Svein Richard Brandtzægs avgjørelse, men tar beslutningen til etterretning. Jørgen Ole Haslestad fortsetter som konsernsjef inntil videre, men styret vil umiddelbart gjenoppta prosessen med å identifisere hans etterfølger, sier Yaras styreleder Leif Teksum.

Men det skulle ikke gå mange dagene før også Haslestad måtte takke for seg.

- Yaras styre har konkludert med at Haslestad ikke er den rette til å lede selskapet fremover, blant annet i lys av fusjonssamtalene med CF Industries. Haslestad ville ikke ha en rolle i et eventuelt fusjonert selskap, uttalte styreleder Leif Teksum, styreleder i Yara, og utnevnte Torgeir Kvidal til konstituert konsernsjef med virkning fra 7. oktober 2014.

Flere nyheter Statoil må låne 60 mrd. for å betale utbytte?
Spetalen bygger sitt eget skatteparadis — i Norge
Jo Nesbø mellom Stordalen og Spetalen