Fusjoner sjelden lønnsomme

Mens Telenor nok en gang forsøker å fusjonere, viser en dansk undersøkelse at fusjoner ikke skaper verdier for aksjonærene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Det danske konkurransetilsynet har undersøkt konsekvensene av 26 store fusjoner i landet de siste ti årene. Konklusjonen er at løftene ikke blir innfridd, melder Jyllandsposten.

Fusjonskonsern tjener mindre enn næringslivets sololøpere, og sammenslåingene har reelt ikke skapt de forventede industrilokomotivene, er konklusjonen.

- Resultatet av vår undersøkelse har overrasket oss veldig. Den viser at fusjoner langt fra alltid er lykken. Aksjonærene i en liten bedrift får en gevinst ved overtagelsen - men gevinsen er ofte borte allerede etter to-tre år, sier konkurransetilsynets direktør Finn Lauritzen til avisen.

Konkurransetilsynet peker på at samfunnet neppe er blitt rikere av fusjonene.

- Stiger konsentrasjonen ytterligere, vil det nok være et utslag av personlige vekstambisjoner hos ledelsen - samt kortsiktige og noe spekulative aksjonærinteresser. For den typiske aksjonær, kundene, medarbeiderne, deres familier og for samfunnet generelt er det ingen gevinst å hente. Snarere tvert i mot, sier formannen for foreningen Lokale Pengeinstitutter, direktør Jacob Leth til Jyllandsposten.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer