Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Fusjons-fornøyd Dørum

Samferdselsminister er strålende fornøyd. Etter klønete politisk håndverk i fjor har han og hans svenske kollega endelig klart å skrive industrihistorie. Fusjonen mellom Telia og Telenor er den største i Norgeshistorien. Men over 3000 arbeidplasser vil forsvinne.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Samferdselsminister Odd Einar Dørum karakteriserte fusjonsplanene mellom Telia og Telenor som den største industrisaken i Norge. Ikke rart han som ansvarlig statsråd smilte fra øre til øre da han la fram planene i formiddag. Fusjonen skal behandles av Stortinget og Riksdagen i løpet av vårsesjonen. Først etter nasjonalforsamlingenes godkjennelse kan Dørum sprette champagnen.

Fusjonens tapere

Hensikten med denne fusjonen som med de fleste andre er at eierne skal tjene mere penger. Det betyr at kostnadene ved driften må ned, og det går ut over de ansatte. Odd Einar Dørum regner med at mellom 3000 og 4000 arbeidsplasser blir overflødige.

- Det er vanskelig å peke på konkret hvilke deler av bedriften som blir berørt, mener Dørum. Han regner likevel ikke med at alle disse må ut i arbeidsledighet.

- Jeg regner med at endel av dem omplasseres. Det er ofte slik i fusjoner, at ansatte som blir overflødige i en del av bedriften kan gjøre nytte for seg andre steder, ifølge Dørum.

- Dette løser seg underveis, beroliger selskapets nye svenske styreformann Jan Stenberg.

Hermansen sjef

I den forrige forhandlingsrunden var det mange løse tråder. Mange av dem er nå festet, blant annet spørsmålet om toppsjefen for den nye telegiganten. Det er mulig at det ikke ville blitt noen fusjonsplaner uten Hermansen som sjefsemne.

- Det hadde ikke blitt noen løsning uten likeverdighet i forhandlingene. Vi mener det er en god løsning at Hermansen blir toppsjef, sier Dørum.

Forutsatt at det blir en fusjon vil den nye jobben trolig gi Hermansen et realt lønnshopp. Hans nåværende lønn er på 1,5 millioner kroner, men han kan regne med nesten tre ganger mer dersom lønna følger svenske lederes lønnsnivå.

Motstand

Fordelingen av de to selskapenes verdier har tidligere vært en hard forhandlingsnøtt å knekke. Nå er det enighet om 40 prosent av selskapet er på norske hender, 60 prosent på svenske.

Det er lite som kan velte fusjonen denne gangen, mener Dørum.

- Det er stor enighet både fra svensk side og norsk side. Det bør stortingspolitikerne ta til etterretning, sa Dørum.

I fjor satte Senterpartiet og Anne Enger Lahnstein foten ned for fusjonen. I dag sier hun at hun fortsatt er skeptisk:

- Dette er en type modell som vi i Senterpartiet ikke er mest glad i.

Billigere å ringe?

Det er liten tvil om at de to tidligere statsmonopolene Telia og Telenor snart sitter med bukta og mange av endene på telemarkedet. Etter fusjonen får selskapet kontroll over 85 prosent av markedet.

Selv om Dørum ikke kan garantere lavere priser, mener han fusjonen vil komme forbrukerne tilgode.

Selv om Telenor de siste årene har satt prisene ned, gjorde Telia det motsatte ifjor, og gjorde det dyrere for broderfolket å ringe.

Navnløst

Det er fortsatt endel skjær i sjøen for de fusjonsklare telegigantene. Først skal verdiene i de to selskapene fastsettes. De som har vært gjennom en skilsmisse vet hvor vanskelig dét kan være. Deretter skal Sverige og Norges nasjonalforsamlinger godkjenne planene. SV har allerede sagt at de ikke er overbegeistret.

I tillegg skal selskapet ha et navn. Etter elleve måneders forhandlinger har de høye herrer fortsatt ikke kommet opp med et navneforslag.

STOLT: Samferdselsminister Odd Einar Dørum var både stolt og fornøyd på dagens pressekonferanse.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling