Fusjonskamp mot klokka

Det var i hele går hektiske samtaler mellom DnB og Storebrand på Aker Brygge. Skal fusjonen bli noe av, må selskapene bli enige før Oslo Børs åpner klokka 10 i morgen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I verste fall kan de to finansinstitusjonene be om en dags suspensjon fra Børsen for å få på plass de siste detaljer. Men, som en sentralt plassert person sier til Dagbladet:

- I utgangspunktet er ingen interessert i det.

Nye møter i dag

Dagbladet var i går i kontakt med en rekke aktører i de pågående samtalene. Alle understreket at utfallet fremdeles er svært usikkert.

Ingen av selskapene vil offisielt bekrefte at det er samtaler på gang, men Dagbladet vet at det var kontakt mellom partene helt fram til i går kveld, og at den gjenopptas i dag.

Dnb:

  • Norges største finanskonsern.
  • En av verdens største shippingbanker.
  • Antall ansatte: 7236.
  • Børsverdi: 35,5 milliarder kroner.

    Storebrand

  • Et av landets ledende finanskonsern innen livs-, pensjons- og helseforsikring, samt banktjenester og kapitalforvaltning.
  • Består av fire selvstendige virksomheter: livsforsikring, kapitalforvaltning, Storebrand Bank og Finansbanken.
  • Antall ansatte: 1299.
  • Børsverdi: 15,1 milliarder kroner.

I tillegg til samtalene som fant sted på Aker Brygge i går, var det også møtevirksomhet i Bergen. Det skyldes at DnBs styreformann Jannik Lindbæk for tida oppholder seg i byen hvor han er engasjert i Festspillene.

- Aggressiv

Innad i Storebrand skal det være uenighet om hvilket trekk som nå er det beste for forsikringsselskapet. Bytteforholdet de er presentert fra DnB-siden, har ikke falt i god jord. I fjor var DnB villig til å betale 1,5 DnB-aksjer per Storebrand-aksje. Dagens tilbud er langt dårligere.

Bedre blir det ikke av at forholdet mellom de to - i norsk sammenheng - finansgigantene, er svært lunkent. Mot Storebrands ønske, blokkerte DnB i fjor oppkjøpsforsøket fra finske Sampo.

Under press

Det som likevel kan presse Storebrand inn i DnB-folden, er den anstrengte situasjonen selskapet er oppe i. Kursen har det siste året falt betydelig. I fjor sommer kostet en Storebrand-aksje i perioder over 70 kroner (etter Sampos bud på 75 kroner aksjen), den siste tida har kursen beveget seg rundt femtilappen.

Fem kvartaler med elendige resultater og underskudd, har påvirket verdien av selskapet betydelig.

I samme periode har DnB kunnet vise til meget gode resultater. Banken mener derfor den står langt sterkere i forhandlingene enn tidligere. Politikernes ønske om en sterk norsk enhet innen finanssektoren, taler også til DnBs fordel.

Enkelte har hevdet at de forestående endringene i eierbegrensningene, gir DnB tidstrøbbel. Reglene gjorde det mulig for DnB å blokkere Sampo i fjor ved å eie ti prosent av aksjene. På DnB-hold framholdes det likevel overfor Dagbladet at en liberalisering av reglene ikke er noe problem, ettersom den vil gjøre det mulig også for banken å kjøpe seg opp i Storebrand.

Avgjørende er det likevel hva store aksjonærer som Stein Erik Hagen og Christen Sveaas bestemmer seg for. De to gikk glipp av store summer da Sampo ble tvunget til å trekke seg.

STOREBRAND-SJEF Idar Kreutzer.
DnB-SJEF Svein Aaser.