Futen tok Liland-million

- Dette er helt på trynet, sier privatetterforsker Tore Sandberg, etter at 1,1 millioner kroner han fikk i gave av Per Liland er gått tapt i en skattetvist med staten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dette er et faktum, etter at Høyesterett har avslått å behandle en anke fra Sandberg i saken han anla mot staten da skattemyndighetene ville skattlegge milliongaven. Privatetterforskeren mener pengene var en privat gave fra Liland.

Sandberg sier at 800000 kroner nå går til skatt og regninger i forbindelse med skattesaken. I tillegg kommer utgifter til egeninnsats for å overbevise myndighetene om at gaven skulle være skattefri.

Avgjørende

Sandberg begynte å arbeide med Liland-saken tidlig på 90-tallet, og spilte en avgjørende rolle i gjenopptagelsessaken som førte til frifinnelse.

Etter at Liland var frifunnet, leverte privatetterforskeren inn en arbeidsoppgave til Høyesterett for å få en delvis utgiftsdekning for arbeidet han hadde utført. Dette skjedde etter anmodning fra en av Lilands forsvarere, nå avdøde høyesterettsadvokat Ole Jakob Bae.

- Det førte ikke fram. Selv om det var rimelighetsgrunner for en delvis utgiftsdekning, var det ikke lovhjemmel. Begrunnelsen var at det ikke var noe arbeidsforhold mellom Liland og meg, sier Sandberg.

Meningsløst

- I 1995 kom gaven. Nå har staten gjennom rettsapparatet likevel kommet til at de 1,1 millioner kronene var et arbeid utført for Liland. Det blir for meg komplett meningsløst, sier Sandberg.

Privatetterforskeren påpekte under saken at oppreisningsbeløpet Liland fikk, er skattefrie penger. Sandberg mener det er helt urimelig at skattefrie penger på denne måten omgjøres til skattbare midler.