Fy feite for en fettkrangel

Nordmenn blir feitere og feitere, og ekspertene krangler så busta fyker om hvordan man kan løse fedmekrisa.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det gikk hett for seg da ernæringsprofessor Kaare R. Norum barket sammen med potetkritiker Fedon Lindberg og fettelsker Dag V. Poleszynski i går. Norum vil tie motstanderne i hjel, og påberoper seg nå monopol på rådene om hva vi bør spise.

- Jeg må reagere. Denne vill-ledingen av befolkningen kan ikke fortsette, raste ernæringsprofessor Kaare Norum på Teknologisk Matforums temadag, «Middelhavsmat eller norsk husmannskost?», i Oslo i går.

Matkrigerne rakk knapt å sette tennene i laksesmørbrødene, som ble servert i lunsjpausen, før de tre kostholdssynserne endte i verbalt slagsmål om hvem som har rett til å gi oss råd og om hva.

Mens indremedisiner Fedon Lindberg sverger til middelhavskost med lite brød og poteter, fester professor Dag Viljen Poleszynski sin lit til steinaldermat med mye fett og kjøtt. På den andre siden av matbordet sitter ernæringsprofessor Kaare R. Norum og hevder å kjenne sannheten: Norsk husmannskost med melk, brød og poteter er best.

- Det er så mye galt i det du skriver, var Norums melding til Lindberg, mens Poleszynski fikk karakteristikken outrert.

- Jeg reagerer ikke på at de angriper loffen og potetchipsen, men jeg blir sinna når de forsøker å sette strek over norske myndigheters ernæringsråd, sa Norum.

Stryk på eksamen

Fedon Lindberg, som har solgt titusentalls eksemplarer av boka «Naturlig slank» og behandler 2000 for overvekt ved sin klinikk Vekt i balanse hvert år, føler seg latterliggjort.

- Mener Norum at det bare er Statens ernæringsråd som kan uttale seg offentlig om hva som er sunt? spurte han.

- Det er bra du kjemper mot overvekt. Det er bra du fremmer et kosthold med mer frukt og grønt, mer grovt mel og mindre fett. Men når folk lures til å tro at de ikke bør spise brød og poteter, må jeg reagere. Du ville aldri bestått eksamen i ernæringslære ved Universitetet i Oslo, svarte Norum.

Dag Viljen Poleszynski, som er professor 2 ved Høgskolen i Harstad, er langt på vei enig i Lindbergs teorier. Begge sverger til mer naturlig mat i form av kjøtt, bær, belgfrukter, grønnsaker og egg, og mindre sukker, melkeprodukter, poteter og raffinerte melvarer.

Stikk i strid med statens anbefalinger råder de oss til å spise mer proteiner og mindre karbohydrater. Poleszynski mener i tillegg vi bør spise mer fett.

Global fedmekrig

Kaare R. Norum er mildt sagt oppgitt.

- Vi kan ikke la «slankebedriftene» bestemme folks kostholdsvaner. Det er Statens råd for ernæring og fysisk aktivitet som skal gi råd til befolkningen. Disse rådene bygger på viten, og tar hensyn både til tradisjon, levesett, fysiologi og økonomi. Hvis de skal endres, må det baseres på solid vitenskap og gode data, ikke på synsing fra useriøse «eksperter», påpekte Norum, som også er spesialrådgiver for WHO i den globale kampen mot fedme.

Så hva skal vi tro og ikke tro på? Kan matkrigerne enes om noe som helst?

- Jeg tror faktisk vi er enige om mye. Problemet er at Norum ikke evner å gå inn i en saklig debatt, mener Fedon Lindberg.

For verken Poleszynski, Lindberg eller Norum kan bestride følgende bud:

  • Vi spiser for mye fett.
  • Vi spiser for mye sukker.
  • Vi spiser for mye mat

i forhold til energiforbruket.

  • Vi spiser altfor lite frukt

og grønt.

IKKE ETT FETT HVA VI SPISER: Ernæringsprofessor Kaare Norum vil gi både indremedisiner Fedon Lindberg og professor 2 Dag Viljen Poleszynski munnkurv når det gjelder kostholdstips. I går barket de sammen på et seminar i regi av Teknologisk Matforum.