Fy til pinup i papp

Statens kantiner får refs av forbrukerombudet for markedsføringen av pizza og burgere til norske soldater. En yppig reklamedame i papp er egnet til å svekke det alminnelige menneskeverd, ifølge ombudet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nå sitter man på topplan i Statens kantiner og diskuterer hva man skal svare forbrukerombud Torfinn Bjarkøy. Ledergruppen tar også opp hva man skal gjøre med den yppige pappdamen som skriver seg fra et åndsverk. Originalen er et stort oljemaleri av maleren Bjørn Brockmann, og et bestillingsverk fra Statens kantiner.

Konsept

- Vi tar reaksjonene alvorlig og diskuterer endringer i konseptet. Det er nemlig et konsept, ikke en kampanje, sier informasjonskonsulent Cathrine Lundefaret i Statens kantiner.
- Vi har brukt masse tid og penger for å finne et konsept i tråd med soldatenes språk og premisser. Vertinnen har et selvstendig liv som det står litt om på menyene. Hun legger seg ikke flat for noen, sier Lundefaret.

- Synes dere reaksjonene mot pappdamen er latterlige?

- Nei, og vi ville ikke støte noen.

- Men forbauset ble dere?

- Ja, i høyeste grad. Nå har vi fått en advarsel, og skal svare i løpet av tre uker, sier Cathrine Lundefaret.

Oppkneppet

- Reklamekampanjen består blant annet av menyfoldere og pappfigurer i legemsstørrelse, som viser tegning av en kvinne ikledd korte, trange militærbukser samt en tettsittende, oppkneppet og kortermet sersjantskjorte. Tegningen har en stil som minner om «Ginger Rogers»-avbildninger, skriver forbrukerombud Torfinn Bjarkøy til Statens kantiner, og henviser til markedsføringslovens paragraf som omhandler kjønnsdiskriminerende reklame:

Kvinnekropp

- Etter min oppfatning kan det neppe være tvil om at kvinnekroppen er det sentrale i markedsføringskampanjen. Kvinnen poserer, og brukes for å trekke oppmerksomhet til markedsføringstiltaket på en måte som er egnet til å svekke det alminnelige menneskeverd.

Likestillingsombud Anne Lise Ryel har tidligere reagert negativt på pappdamen. Det var regimentsprest Arvid I. Seines som klaget pizzareklamen på Sessvollmoen inn for likestillingsombudet. Hun måtte sende det videre til forbrukerombudet. Saken er behandlet i rekordfart.

PIZZA-PUPPER: Forbrukerombudet er ikke overbegeistret for Statens kantiners reklame for pizza og burgere.