Fyhns fortjeneste

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

«NEGER»: Politimester i Tromsø Truls Fyhn slår et slag for alle som ønsker å si ordet «neger». For alle politibetjenter som føler seg mer kuet av språkpoliti enn minoritetsungdom gjør den tiende gangen de stanses i kontroll. For alle som mener at politiet ikke skal representere fellesskapet. For alle som mener at minoritetene ikke er en del av det fellesskapet politiet skal representere.

For alle som mener at folk ikke skal ha noe å si på hva de kalles. For alle forstandige mennesker som av uforståelige grunner ønsker å bruke samme begrepsapparat som utvilsomme og tidvis erklærte rasister. For alle som ikke har fått med seg «neger» som en fornærmelse i storbyer hver natt og på fotballbaner stort sett hver søndag. For alle som ikke synes det er mer enn grunn nok til å styre utenom.

For alle som ikke skjønner at «neger» tidligere ble oppfattet nøytralt fordi Fyhns generasjon gjennomlevde sin sårbare formingstid uten svarte ansikt omkring seg. For alle som ikke forstår at «neger» lenge var et nøytralt ord for å beskrive noe fremmedartet og snodig og kanskje underlegent, mennesker vi aldri møtte, enkle mennesker, brutale og primitive mennesker i landsbyer i hjertet av det fjerne Afrika som bare skipsfarten hadde befatning med. Gjerne menneskekvinner man kunne tegne og male med struttepupper og kalle «negresser» i en tid da stort sett bare svarte kvinner fikk ha pupper på tegninger i Norge.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer