Fyhns fortjeneste

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

«NEGER»: Politimester i Tromsø Truls Fyhn slår et slag for alle som ønsker å si ordet «neger». For alle politibetjenter som føler seg mer kuet av språkpoliti enn minoritetsungdom gjør den tiende gangen de stanses i kontroll. For alle som mener at politiet ikke skal representere fellesskapet. For alle som mener at minoritetene ikke er en del av det fellesskapet politiet skal representere.

For alle som mener at folk ikke skal ha noe å si på hva de kalles. For alle forstandige mennesker som av uforståelige grunner ønsker å bruke samme begrepsapparat som utvilsomme og tidvis erklærte rasister. For alle som ikke har fått med seg «neger» som en fornærmelse i storbyer hver natt og på fotballbaner stort sett hver søndag. For alle som ikke synes det er mer enn grunn nok til å styre utenom.

For alle som ikke skjønner at «neger» tidligere ble oppfattet nøytralt fordi Fyhns generasjon gjennomlevde sin sårbare formingstid uten svarte ansikt omkring seg. For alle som ikke forstår at «neger» lenge var et nøytralt ord for å beskrive noe fremmedartet og snodig og kanskje underlegent, mennesker vi aldri møtte, enkle mennesker, brutale og primitive mennesker i landsbyer i hjertet av det fjerne Afrika som bare skipsfarten hadde befatning med. Gjerne menneskekvinner man kunne tegne og male med struttepupper og kalle «negresser» i en tid da stort sett bare svarte kvinner fikk ha pupper på tegninger i Norge.

For alle som ikke forstår at dette endrer seg straks det står en svart person der og sier at neger ikke var greit likevel. For alle som føler at det burde være lov å være litt rasist så lenge man ikke tror på raseideologi. For alle som mener at det får være opp til minoritetene å vurdere fra person til person om ordet brukes nøytralt beskrivende eller mannevondt rasistisk og om man skal være redd, sint eller vennlig imøtekommende til svar.

For alle som ikke forstår at det å henvise «neger» til leksika er en så forferdelig liten pris å betale for at minoritetsungdom skal ha en bedre oppvekst i Norge. For alle som ikke plages av at en tolvåring som kjenner ordets negative effekt ikke nødvendigvis forstår helt hvor en politimester vil hen.

Og spesielt for alle politimestere som ikke forstår at hvordan sjefer omtaler folk preger hvordan de ansatte behandler dem. For alle politimestere som ikke forstår at for hver betjent av den gode, gamle skolen som bruker ordet nøytralt, risikerer det å være én betjent som bruker ordet akkurat så rasistisk som det oppfattes.

For alle politimestere som ikke forstår at politiet ikke har krav på mer respekt enn de utøver. For alle politimestere som tror at den makt politiet er gitt, holder helt i mål. For alle politimestere som ikke forstår hvorfor minoriteter har et mer negativt inntrykk av politiet enn resten av samfunnet. For alle politimestere som ikke tror på nulltoleranse for rasisme. For alle politimestere som ikke tar selvkritikk etter kritikk fra SEFO. For alle politimestere som er et par hakk for små for jobben.