Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Fylker for fall

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Endelig ser det ut til å skje noe med sammenslåing av landets fylker. Det kan bli enighet i de to små Agder-fylkene om at de skal slå seg sammen til fylkestingsvalget i 2003. Meningen var at også Telemark skulle bli med i det nye fylket, men det ble for drøy kost. På Østlandet kan Akershus og Østfold slå seg sammen. Det naturlige ville selvsagt vært om Oslo også ble med. Hovedstaden deler som kjent Akershus i to. Men Oslos politikere frykter de skal tape makt når byen mister sin status som eget fylke. Også i andre fylker foregår debatt om sammenslåing.
  • Dette er en reform som for lengst skulle vært gjennomført. Helst burde fylkene vært avskaffet som eget forvaltningsorgan. Men det er nok en altfor vidtgående reform for politikere og lokalpatrioter. Når sykehusreformen blir gjennomført fra årsskiftet, mister fylkeskommunene sin viktigste arbeidsoppgave. Likevel skal vi beholde byråkrater og politikere i den gamle strukturen. I tillegg har vi dobbeltkjøringen med fylkesmennene og deres administrasjon. Vi burde i det minste fått en fylkesinndeling som tilsvarer helseregionene.
  • Også kommunegrensene har for lengst overlevd seg selv. Disse grensene skriver seg fra ei tid med helt andre kommunikasjoner enn i dag. Ikke minst har tunnelbyggingen kortet ned avstandene i store deler av landet. Likevel sitter ordførere med hver sin dyre administrasjon og tviholder på sine bastioner med noen få mils mellomrom. Kommunene blir stadig pålagt større oppgaver av de sentrale myndighetene. Da må de også få en størrelse som gir en slagkraftig og effektiv organisasjon. Det vil også være en nødvendig vitalisering av lokaldemokratiet.
  • Direkte valg til fylkestingene skulle være en demokratisk stimulans. Det har slått feil. Fylkeskommunen er i stedet blitt et politisk fremmedelement og en administrativ koloss. Selv fylkespolitikere ser nå ut til å erkjenne dette. Men vi frykter det fortsatt er lang vei å gå før nye og mer rasjonelle enheter vil være på plass.
Hele Norges coronakart