Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Fylkesleder med brannfakkel om Frp-toppene: - Vennegjeng som gir hverandre maktposisjoner

Frp's fremste tillitsvalgte i Finnmark varsler at han går av - i protest mot maktsentralisering i partiet.

VENNEGJENG PÅ TOPPEN? - Er Frp fortsatt partiet for folk flest? Kommer dette til uttrykk i Frp sitt mannskap i regjeringen? Jeg ønsker å svare ja, men jeg vet ikke om jeg kan det, sier avtroppende fylkesleder for Frp i Finnmark, Pål Fredrik Mannsverk. Her blir partileder Siv Jensen hyllet etter si tale til Frp's landsmøte våren 2013.
Nina Hansen / Dagbladet
VENNEGJENG PÅ TOPPEN? - Er Frp fortsatt partiet for folk flest? Kommer dette til uttrykk i Frp sitt mannskap i regjeringen? Jeg ønsker å svare ja, men jeg vet ikke om jeg kan det, sier avtroppende fylkesleder for Frp i Finnmark, Pål Fredrik Mannsverk. Her blir partileder Siv Jensen hyllet etter si tale til Frp's landsmøte våren 2013. Nina Hansen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Er Frp fortsatt partiet for folk flest? Kommer dette til uttrykk i Frp sitt mannskap i regjeringen? Jeg ønsker å svare ja, men jeg vet ikke om jeg kan det.

Kraftsalven kommer fra det høye nord - fra fylkesleder i Finnmark Pål Fredrik Mannsverk.

Han er helt enig med avtroppende fylkesleder i Oslo Christian Tybring-Gjedde, som i Dagbladet i går tok et oppgjør med det han mener er gratispassasjerene i partiet.

Tybring-Gjedde opplever en økende irritasjon «over at en del Frp-ere har fått sentrale stillinger i regjeringsapparatet uten å ha gitt noe av sin fritid for partiet».

- Jeg registrer det han sier, og jeg ser problemet. Dessverre gjør jeg det. Alle tillitsvalgte gir av sin fritid, men jeg vil føye til at jeg ser en sentraliseringstendens i partiet som jeg ikke liker. Det Christian kanskje er inne på, er at det sentralt har blitt en vennegjeng som gir hverandre makt og posisjoner, og at man kanskje har sluttet å lytte så nøye til resten av partiorganisasjonen, sier Mannsverk til Dagbladet.

Han varsler nå at han trekker seg som fylkesleder i Finnmark - og oppgir maktsentralisering i partiet som årsak.

- Jeg vil ikke framstå sutrete, og jeg er tvers gjennom Frp-er og kommer fortsatt til å være i partiet og stå på. Men når man ikke vinner fram, og utviklingen går i feil retning, så har jeg bestemt meg for ikke å stille til gjenvalg som fylkesleder, sier han.

LES OGSÅ: - Ingen gratispassasjerer i Frp's regjeringslag

Kameraderi Dagbladet var i går i kontakt med sju fylkesledere i Frp. Av dem er tre uenige med Tybring-Gjedde, én vil ikke kommentere, mens tre er delvis eller helt enig med den avtroppende Oslo-lederen. Lengst går altså Frp's fremste tillitsvalgte i Finnmark:

- Vi har i alle år kritisert kameraderi i andre partier, og hva er det vi gjør nå? Jeg stiller bare spørsmålet, sier Mannsverk.

- Det er veldig langt fra Finnmark til Stortinget. Jeg mener det bidrar til at partiet er på vei bort fra grasrota. Etter at vi kom i regjering, er det mer informasjon enn debatt. Noe av problemet er at man ikke engasjerer kompetansen i distriktene, og dermed også vil miste engasjementet blant «folk flest».

TREKKER SEG: Fylkesleder i Finnmark Pål Fredrik Mannsverk tar et oppgjør med det han mener er maktsentralisering i Frp, og sier han håper partiet både tar og tåler den debatten. Han frykter at det blir for lang avstand fra parti-toppene i regjering og på Stortinget, og ut til grasrota i partiet - eksempelvis Finnmark. Selv er han lei av å ikke få gjennomslag, og sier at han ikke tar gjenvalg som fylkesleder. - Men jeg er tvers gjennom Frp-er og kommer fortsatt til å være i partiet og stå på, sier han til Dagbladet. Foto: Hanne Larsen / Altaposten
TREKKER SEG: Fylkesleder i Finnmark Pål Fredrik Mannsverk tar et oppgjør med det han mener er maktsentralisering i Frp, og sier han håper partiet både tar og tåler den debatten. Han frykter at det blir for lang avstand fra parti-toppene i regjering og på Stortinget, og ut til grasrota i partiet - eksempelvis Finnmark. Selv er han lei av å ikke få gjennomslag, og sier at han ikke tar gjenvalg som fylkesleder. - Men jeg er tvers gjennom Frp-er og kommer fortsatt til å være i partiet og stå på, sier han til Dagbladet. Foto: Hanne Larsen / Altaposten Vis mer

Mannsverk mener imidlertid å snakke ikke bare på vegne av Finnmark.

- Jeg vet at mange mener det samme - alle fylkeslagene i nord har diskutert dette.

I starten av desember møttes fylkeslederne fra Nord-Trøndelag, Troms og Finnmark, samt valgkamplederen fra Nordland, i Stjørdal. Ifølge Mannsverk drøftet de blant annet hvordan de nordlige fylkene skulle få mer gjennomslag i partiet sentralt. Dette skal ha resultert i et ekstraordinært landsstyremøte 18. desember, der det ble advart mot overstyring fra Oslo.

- Det har vært en lang prosess der vi ser at vi ikke vinner fram med innspill og vårt syn. Finnmark er så langt unna at ingen bryr seg. Nå er regionkontorene lagt ned, og for Finnmarks del har vi nå en rådgiver uten lokalkunnskap som sitter i Oslo, sier han.

Delt oppfatning Leif Lindstrøm bekrefter at han representerte Frp Nordland, som valgkampleder, på møtet, men han ønsker ikke å kommentere saken overfor Dagbladet.

Fylkesleder i Nord-Trøndelag Einar Almaas bekrefter at han deltok på møtet, men sier han ikke fullt ut deler Mannsverks syn.

- Jeg er godt fornøyd med det gjennomslaget vi får. Om du har gode argumenter så hører de på deg. Jeg oppfattet ikke møtet som et møte for å få gjennomslag sentralt. Hovedgrunnen til møtet var nedleggelsen av regionkontorene. Vi diskuterte organiseringen av regionene nå når vi skal få rådgivere i stedet.

Det samme gjelder fylkesleder i Troms Geir Are Winther.

- Jeg er nok ikke like bekymret som Mannsverk. Men vi ser nødvendigheten av at vi i partiet, på forskjellige nivåer, må bli flinkere til å snakke sammen og lytte til hverandre. Og det tror jeg vi har mulighet til å gå til, også uavhengig av samarbeidet mellom fylkene, sier han.