REAGERER: Fire fylkesledere reagerer på utspillet om at Knut Arild Hareide blir sittende uansett utfall etter KrFs landsmøte. Foto: NTB Scanpix
REAGERER: Fire fylkesledere reagerer på utspillet om at Knut Arild Hareide blir sittende uansett utfall etter KrFs landsmøte. Foto: NTB ScanpixVis mer

KrFs veivalg

Fylkesledere: – Har ingen løfter fra Hareide

Fire fylkesledere reagerer på Hans Fredrik Grøvans utspill om at Knut Arild Hareide blir sittende uansett utfall. Hareide har ikke gitt noen løfter, sier de.

- Vi forstår at Grøvan har et ønske om å avdramatisere situasjonen, men vi synes partiet nå må ta inn over seg alvoret i dette. Selv håper vi Hareide fortsetter uansett, men har ingen slike løfter fra ham. Og vi var der, sier fylkeslederne Ingelin Noresjø i Nordland, Jon Normann Tviberg i Trøndelag, Beate Bondevik Lie i Sogn og Fjordane og Espen Andreas Hasle i Oslo i en epost til NTB.

Bakgrunnen for den felles uttalelsen fra de fire fylkeslederne er at KrFs parlamentariske nestleder Hans Fredrik Grøvan onsdag sa at han legger til grunn at Hareide fortsetter som leder, uansett resultat på det ekstraordinære landsmøtet fredag. Der skal partiets veivalg med regjeringssamarbeid til høyre eller venstre, eller å fortsette i opposisjon bestemmes.

- Det er det han har sagt til landsstyret, uttalte Grøvan til pressen, på vei inn til et budsjettmøte med stortingsgruppen og rådgiverkorpset på Stortinget.

De fire fylkeslederne er klare på at Grøvan har misforstått:

- Det er feil, Grøvan. For det første er det spesielt at Hans Fredrik Grøvan går ut og er ekspert på hva som ble sagt på et møte han ikke var på. For det andre er det galt det han sier. Knut Arild Hareide sa at han blir i partiet uansett. Han har ikke på noe tidspunkt garantert for posisjonen sin, påpeker fylkeslederne.

Hareide har ifølge både NRK og VG meddelt KrFs sentralstyre at han går av hvis han ikke får viljen sin. Grøvan understreket onsdag at henvisningen til Hareides beskjed om at han fortsetter uansett, ble gitt på landsstyremøtet – før sentralstyremøtet.

- Men jeg var jo ikke på det møtet, så det er ikke informasjon som jeg har fått, sier Grøvan.

Hareide har imidlertid ikke kommentert disse opplysningene utad. Det er derfor knyttet stor spenning til om Hareide kommer til å bruke sin tale på landsmøtet til å si at han går av hvis partiet går til høyre.