Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Fylkesledere: Klart ja til eggdonasjon blant Høyres fylkeslag

11 av 15 fylkeslag i Høyre vil åpne for eggdonasjon i Norge. Dermed kan Høyre-nestleder Jan Tore Sanner gå på et nederlag på landsmøtet.

FORESLO NEI: Høyre-nestleder Jan Tore Sanner ledet komiteen for prinsipprogrammet til Høyre, som tidligere i år la fram sin anbefaling om at partiet skal si fortsatt nei til eggdonasjon.
FORESLO NEI: Høyre-nestleder Jan Tore Sanner ledet komiteen for prinsipprogrammet til Høyre, som tidligere i år la fram sin anbefaling om at partiet skal si fortsatt nei til eggdonasjon. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I fjor lyktes ledelsen i Høyre i å utsette det vanskelige spørsmålet til i år.

Nå tyder mye på at Høyre kan gå med på ja til eggdonasjon på landsmøtet 6.-8.-april.

En rundspørring til partiets fylkeslag, viser at hele 11 av 15 fylkeslag mener de har flertall for eggdonasjon fra sine fylkesårsmøter, enten fra i år eller tidligere.

- Vi har nok et relativt stort flertall som sier ja til både eggdonasjon og til assistert befruktning av enslige nå, og det er nok atskillig flere som er positive nå enn ved forrige korsvei, sier fylkesleder Vidar Grønnevik i Sogn og Fjordane, ett av seks fylkeslag som også har sendt inn positive resolusjoner om eggdonasjon til landsmøtet i år.

- Hos oss vil det være et stort flertall for eggdonasjon, sier fylkesleder Tom Georg Indrevik, som er leder for Hordaland Høyre.

I tillegg har fylkeslagene fra Trøndelag, Møre og Romsdal, Agder, Troms og Finnmark, Buskerud, Rogaland, Innlandet, Oslo og Akershus positive vedtak til eggdonasjon fra sine fylkesårsmøter (se faktaboks).

Stiller delegasjonene fritt

Altså er det et overveldende flertall av fylkeslag som sier ja til eggdonasjon – selv om flertallet i programkomiteen og Høyre-nestleder Jan Tore Sanner har rådet dem til det motsatte.

Det trenger ikke å bety at det går gjennom på landsmøtet. I samvittighetsspørsmål som dette, er det nemlig tradisjon for at utsendingene til landsmøtet fristilles – og at hver enkelt person kan stemme ut fra egen overbevisning.

Minst seks fylkeslag Dagbladet har snakket med spår imidlertid at spørsmålet også får flertall i deres delegasjoner, selv om noen gir uttrykk for at de ikke er sikre.

- Vi pleier ikke å binde opp delegasjonen i saker som dette, så det kan være noen i delegasjonen som kan være imot, selv om det var et klart og tydelig ja fra årsmøtet vårt. Antakelsen min er likevel at det vil være flertall for, sier fylkesleder Kristin Ørmen Johnsen (H) i Buskerud Høyre, som også er leder av familie- og kulturkomiteen på Stortinget.

Kommer med storresolusjon

Hun har i tillegg til jobben som fylkesleder, oppgaven med å legge fram storresolusjonen om bioteknologi som landsmøtet skal behandle - og resolusjonskomiteen kan i prinsippet komme til en annen konklusjon enn programkomiteen når den legges fram torsdag.

Tidligere i år ble det klart at Høyre-nestleder Jan Tore Sanner og programkomiteen i partiet går inn for å si fortsatt nei til eggdonasjon, mens partiet for første gang år inn for å si ja til assistert befruktning av single.

Begge spørsmålene ventes å skape stor debatt på landsmøtet, og Dagbladets rundspørring til fylkeslederne kan tyde på at det er mer åpent hva som skjer i spørsmålet om assistert befruktning enn eggdonasjon.

Noen av fylkeslagene, som for eksempel Trøndelag Høyre og Oslo Høyre, har sagt nei til assistert befruktning av enslige, selv om de har positive vedtak om eggdonasjon fra sine fylkesårsmøter, mens mange fylkeslag ikke har tatt stilling til spørsmålet.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!