Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

9 av 16 fylkesledere i Frp mener smertegrensa er nådd

Fylkesledere mener Frp bør gå ut av regjering heller enn å gå med på miljøkrav

Steile fronter mellom grasrota i Frp og Venstre. 

TROR SAMARBEIDSPARTIENE FIRER: Aina Stenersen, leder i Frp i Oslo, synes ikke Frp skal fire en millimeter og ber Venstre dempe seg. Foto: Nina Hansen / dagbladet
TROR SAMARBEIDSPARTIENE FIRER: Aina Stenersen, leder i Frp i Oslo, synes ikke Frp skal fire en millimeter og ber Venstre dempe seg. Foto: Nina Hansen / dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I går ble det klart at 13 av 18 fylkesledere i Venstre åpner for å felle regjeringen hvis regjeringen ikke snur og gjør det vesentlig dyrere å forurense.

Det er imidlertid ikke bare i Venstre-grasrota som er i opprør.

En ringerunde til seksten av 19 fylkesledere i Frp, viser at ni av dem mener partiet ikke bør strekke seg lenger for å møte Venstres miljøkrav.

Fylkeslederne Dagbladet har snakket med, mener Frp bør gå ut av regjering eller la Venstre felle regjeringen, heller enn å gå med på flere miljøkrav fra Venstre.

Høyre og Frp øker miljøavgiftene med 1,6 milliarder kroner i budsjettforslaget som ble lagt fram i går, men lover ikke mer enn marginale kutt i utslippene av klimagasser.

Frp-grasrota mener likevel de har strukket seg langt nok.

- Nå er smertegrensa nådd, så hvis det der sutrepartiet vil felle regjeringa må de gjerne gjøre det. Vi snakker om et parti som er under sperregrensa, men som tror de kan styre Norge. Nå er nok nok, sier fylkesleder Leif Eriksen i Østfold om Venstre.

- Smertegrensa er nådd

Fylkeslederne i Nord-Trøndelag, Hedmark, Telemark, Finnmark, og Oppland er like tydelige:

- Jeg mener Frp ikke skal gå ut av regjering frivillig, men de skal heller ikke la seg diktere. Hvis Venstre vil kaste regjeringen på denne saken, så må de gjerne gjøre det. Frp bør ikke gå med på noe mer fra Venstre. Venstre har diktert spillet i tre år nå, og da får de ta konsekvensen av det, sier Einar Almaas i Nord-Trøndelag Frp til Dagbladet.

- Smertegrensen er nådd for lenge siden. Vi har strukket oss langt nok. Hvis ikke det er godt nok, så værsågod: La Trine Skei Grande og gjengen overta. Det grønne skiftet kan få komme med Venstre og Arbeiderpartiet, sier fylkesleder Odd Eilert Pedersen i Finnmark.

Nok er nok

Det er ikke bare grasrota i distrikts-Frp som reagerer.

Fylkesleder Liv Gustavsen i Akershus er også tydelig på at Frp ikke bør ettergi flere krav fra Venstre.

- Dette er en av hjertesakene til Frp, så når vi har gått med på å øke drivstoffavgiftene kan ikke vi strekke oss lenger. Dette er noe vi absolutt må vurdere å gå ut av regjering på, men jeg regner med at man ikke kommer dit. Jeg regner med av Venstre og Krf kommer til fornuft og ser at vi har strukket oss veldig langt, sier Liv Gustavsen til Dagbladet.

Fylkesleder Aina Stenersen i Oslo er enig med Gustavsen - og oppfordrer Venstre og KrF til å dempe sin misnøye.

- Jeg mener budsjettet blir uansvarlig hvis Venstre skal ture gjennom flere miljøkrav. I ytterste konsekvens betyr det at man bør vurdere å gå ut av regjering, men jeg håper vi ikke kommer så langt, sier Stenersen.

- Må vurderes

Fylkesleder Geir Are Winther i Troms mener også at dette er en sak Frp bør vurdere å gå ut av regjering på. Han er tydelig på at grensa er nådd.

- Nå har vi lagt fram et statsbudsjett vi mener er veldig godt, og vi tror nok at Venstre vil synes det er veldig godt når de har tenkt seg om. Hvis ikke må vi se om vi kanskje går av. Det må vi gjøre en vurdering på da, sier han.

Tallet kan i realiteten være høyere. Faktisk har bare fire av de seksten fylkeslederne Dagbladet har snakket med åpnet for at Frp kan forhandle seg til enighet med Venstre.

Morgan Langfeldt i Buskerud Frp er den ene. Han påpeker at man ikke ennå vet hvilke andre ting som kan komme opp i budsjettforhandlingene.

- Det må alltid gjøres en helhetsvurdering, men i utgangspunktet har vi strukket oss veldig langt, og jeg kan ikke se helt hva som kan komme på andre områder som gjør at vi skal kunne gå med på noe mer, særlig når det gjelder bilrelaterte avgifter. Det tror jeg ikke det er rom for i partiet, sier Langfeldt.

Tre andre fylkesledere har ikke ønsket å kommentere saken.

- Jeg sier direkte til partiledelsen hva jeg mener, ikke til mediene, sier fylkesleder Gustav Bahus i Hordaland Frp.

Dagbladet har, tross gjentatte henvendelser, ikke lyktes i å få tak i fylkeslederne i Sør-Trøndelag, Nordland, og Aust-Agder.

Krevende

KrF-leder Knut Arild Hareide har gjort det klart at han ikke kommer til å støtte regjeringens budsjett dersom Venstre ikke er med:

- Jeg kan ikke se for meg at det skal stå tre partier bak en budsjettavtale, sa han til Dagbladet i forrige uke.

Hvis partene ikke blir enige, står regjeringen uten flertall for sitt budsjett.

Det kan føre til en regjeringskrise, enten fordi Frp velger å gå ut av regjering, fordi statsminister Erna Solberg (H) kan komme til å stille kabinettspørsmål, eller fordi statsministeren kan vurdere som situasjonen som så krevende at regjeringen går av.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling