Fylkeslederne ønsker ikke Valla

Varsler motkandidat på Aps landsmøte i februar.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Statsminister Jens Stoltenberg hadde i går ettermiddag telefonkonferanse med fylkeslederne i Arbeiderpartiet, uten at det synes å ha roet gemyttene i partiet i forhold til Valla-saken. 

Fylkeslederne i Hordaland, Hedmark, Nordland, Rogaland, Nord-Trøndelag, Aust-Agder og Finnmark sto i går fram med sin motstand mot Valla.

I dagens papirutgave av Dagbladet sier Per Rune Henriksen, fylkesleder i Hordaland Ap, at et flertall av Arbeiderpartiets fylkesledere nå jobber for å frata Gerd-Liv Valla vervet som leder av partiets valgkomité dersom hun blir foreslått til vervet på landsstyrmøtet 8.-9. februar.

Varsler motkandidat

Henriksen varsler at han sannsynligvis vil gå inn for en motkandidat dersom Valla blir foreslått som leder av valgkomitéen. Det gjør også Frode Berge som er leder i Rogaland Arbeiderparti. Sverre Myrli, fylkesleder i Akershus, sier han ønsker Guri Ingebretsen som leder av valgkomiteen.

Historisk verv

LO bevilger fortsatt millioner av kroner til Arbeiderpartiets valgkamp, selv om LOs kollektive medlemskap i Arbeiderpartiet er avskaffet, og organisasjonen formelt er en tverrpolitisk organisasjon, sitter fortsatt LO-lederen i partiets sentralstyre, og den gamle tradisjonen med at LO-lederen også er leder for Arbeiderpartiets valgkomité har blitt beholdt.

- Det er viktig at vi framstår som to selvstendige parter, sier Edvard Øfsti, som leder Nord-Trøndelag Arbeiderparti til Dagbladet. Han tror ikke et eventuelt brudd på denne tradisjonen vil bidra til noe brudd mellom LO og Arbeiderpartiet.

VARSLER MOTKANDIDAT: Flere fylkesledere i Arbeiderpartiet varsler at de vil gå inn for en motkandidat til Gerd-Liv Valla dersom hun blir foreslått som leder av partiets valgkomité på landsstyrmøtet 8.-9. februar. Foto: SVEINUNG UDDU YSTAD
VARSLER MOTKANDIDAT: Flere fylkesledere i Arbeiderpartiet varsler at de vil gå inn for en motkandidat til Gerd-Liv Valla dersom hun blir foreslått som leder av partiets valgkomité på landsstyrmøtet 8.-9. februar. Foto: SVEINUNG UDDU YSTAD Vis mer

Burde erklært seg som uaktuell

- Gerd-Liv Valla burde benyttet seg av anledningen til å erklære seg uaktuell i vervet som leder av Arbeiderpartiets valgkomité, sa Gunnar Skjellvik som er leder av Nordland Ap til Aftenposten etter gårsdagens pressekonferanse.

- Dette er en prinsippsak som nå kommer opp i kjølvannet av Yssen-saken. Vi ser hvor uheldig det er at koblingen mellom LO og Arbeiderpartiet er så tett, når det kommer slike konflikter i LO. Arbeiderpartiet blir dratt inn i saken. Vi vil ha ryddigere forhold, sier Skjellvik til Dagbladet.

Gerd-Liv Valla ville i går ikke ta stilling til saken.

VARSLER MOTSTAND: Per Rune Henriksen, fylkesleder i Hordaland Arbeiderparti, synes absolutt ikke at Gerd-Liv Valla bør lede partiets valgkomité.