TILSYN: Etter trippeldrapet p åValdresekspressen og flere andre alvorlige hendeler i Sogn og Fjordane i år, skal Fylkeslegen føre tilsyn ved Akuttmedisinsk kommunikasjonssentral i Helse Førde. Foto: Anita Arntzen / Dagbladet
TILSYN: Etter trippeldrapet p åValdresekspressen og flere andre alvorlige hendeler i Sogn og Fjordane i år, skal Fylkeslegen føre tilsyn ved Akuttmedisinsk kommunikasjonssentral i Helse Førde. Foto: Anita Arntzen / DagbladetVis mer

Fylkeslegen gransker nød- meldingsvikt i Helse Førde

Kan ha skjedd svikt i varslingen i flere alvorlige saker.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Fylkeslegen i Sogn og Fjordane sier til NRK at de vil føre tilsyn med Akuttmedisinsk kommunikasjonssentral (AMK) i Helse Førde. Fylkeslegen mener det kan ha vært svikt i varslingen i forbindelse med flere alvorlige hendelser, blant annet trippeldrapet på Valdresekspressen.

- Mye tyder på at det i flere store og alvorlige hendelser kan ha skjedd svikt i varslingsrutinene på flere nivå, sier Linda Svori, assisterande fylkeslege, til NRK.

I en pressemelding opplyser fylkeslegen at  de andre sakene som granskes er brannen i Gudvangen-tunellen og bussulykken i Fardal. I tillegg granskes hendelser under politiets nasjonale øvelse Tyr, som ble avholdt i Sogn og Fjordane tidligere i år.

Det var AMK-sentralen til Helse Førde som fikk de første meldingene om en buss involvert i det som da så ut som en ulykke klokka 17.21 mandag. Helse Førde har tatt selvkritikk på at de ikke varslet politiet om de samme meldingene før klokka 17.35.

- Vi har utfordringer i Sogn og Fjordane med at det er flere områder hvor det er dårlig dekning for helseradioen, hvor det sendes ut såkalt rød respons. Det gjør at legevakter og leger i kommunene også må varsles på mobil ved store hendelser, sier Svori til Dagbladet.

Kommunikasjonssjef Terje Ulvedal i Helse Førde bekrefter overfor Dagbladet at Fylkeslegen i Sogn og Fjordane varsler tilsynssak. Ulvedal sier Helse Førde ikke har fått brevet fra Fylkeslegen ennå, men er muntlig orientert.

- Dette kommer ikke som noe overraskelse. Vi sa fra begynnelsen av at vi burde ha varslet politiet og brannvesen om meldingene om en trafikkulykke på Filefjell tidligere, sier kommunikasjonssjefen.

- Slik vi forstår det vil Fylkeslegen også gå gjennom varslingsrutiner i noen andre saker i høst, sier han.