Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Fylkeslegen i Troms varsler grundig gjennomgang av helseråd på kristen nettside

Helsearbeidere: «Vi kan ikke anbefale noen å gå inn i en homoseksuell relasjon».

- BEDRE Å LEVE ALENE: Det er svaret rådgivningstjenesten Guttogjente.no gir unge mennesker. Faksimile: Guttogjente.no.
- BEDRE Å LEVE ALENE: Det er svaret rådgivningstjenesten Guttogjente.no gir unge mennesker. Faksimile: Guttogjente.no. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Dagbladet har tidligere skrevet om nettstedet Guttogjente.no, som beskriver seg selv som en «annerledes veiledningsside» basert på et kristent livssyn, med temaene kropp, sex, forhold og identitet.

- Homoseksuelt forhold ikke anbefalt På nettstedet svarer de på spørsmål fra ungdom om homofili, ved å fraråde folk å gå inn i en homoseksuell relasjon.

«Vi skal elske og akseptere mennesker med homofile følelser akkurat like høyt som alle andre mennesker. Men vi kan ikke anbefale noen å gå inn i en homoseksuell relasjon. Det er tungt å bære på følelser som man ikke kan leve ut i forhold til et annet menneske. Likevel tror vi at det på lang sikt vil være det bedre å leve alene enn å gå inn i et homoseksuelt eller lesbisk forhold», skriver rådgiverne som svar til «Jente 17».

Alle svar er ifølge nettstedet kvalitetssikret av et fagråd som består av to teologer, to sykepleiere og en overlege.

To av helsearbeiderne som er medlemmer av fagrådet er bosatt i Troms. Avisa Dagen har vært i kontakt med de to, som ikke ønsker å kommentere saken.

- Kan gi store belastninger Nå varsler fylkeslegen i Troms, Svein Steinert, en gjennomgang av deres medvirkning til det som publiseres på den kontroversielle nettsiden, skriver Dagen.

- Opplysninger som kommer frem på denne siden, kan være egnet til å gi store belastninger og kanskje negative helsekonsekvenser for ungdom. Opplysningene er ikke i tråd med de opplysningene som norske helsemyndigheter ønsker å formidle om seksualitet og forholdet til egen kropp, sier Steinert til Dagen.

Steinert sier videre at han vil vurdere mulige brudd på gjeldende lovverk dersom han mottar en sak på forholdet.

Blander roller Human-Etisk forbund varslet onsdag at de vil melde de kristne helsearbeiderne for deres medvirkning på nettstedet til fylkeslegen.

- Vi beklager uttalelsene som kommer på disse nettsidene, både knyttet til onani og homofili. Vi synes at helsepersonell blander rollene sine her. Dette er ikke helsefaglig vurdert, sa styreleder Tom Hedalen i Human-Etisk forbund til Dagen.

Et annet medlem av fagrådet, teolog Espen Ottosen, mener uttalelsene fra Hedalen virket totalitære.

- Når han sier at man ikke bør få lov til å jobbe som helsepersonell, eller i alle fall ikke si sin mening, hvis man har det tradisjonelle kristne synet på samlivsspørsmål, er det noe svært totalitært over dette, sa Ottosen.

Kan være skadelig Nettstedet opplyser også om temaer som sex, ekteskap, onani, porno, forhold og bibelen. De forteller blant annet at «onani lett kan føre til ting som ikke er bra».

Likestillingsombud Sunniva Ørstavik har tidligere uttalt at rådene kan være farlige.

- Dette er en veldig uheldig stigmatisering. Jeg synes det er veldig synd at ungdom møter den type svar i en veldig sårbar fase av livet. Jeg er redd for konsekvensene dette kan få for livet til den enkelte. Dette kan være skadelig, sa Ørstavik til Dagbladet i juni.

UHELDIG STIGMATISERING: Likestillingsombud Sunniva Ørstavik har tidligere uttalt at rådene på nettsiden kan være skadelige. Foto: Kyrre Lien / Scanpix
UHELDIG STIGMATISERING: Likestillingsombud Sunniva Ørstavik har tidligere uttalt at rådene på nettsiden kan være skadelige. Foto: Kyrre Lien / Scanpix Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!