Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Fylkeslegen med skarp kritikk

Fylkeslegen er kritisk til at AMK ikke umiddelbart sendte ambulanse i stedet for legevaktlege.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Pasienten hadde symptomer som allerede kunne være forenlig med akutt hjerteinfarkt, en i utgangspunktet potensielt dødelig tilstand, skriver fylkeslegen i Oslo blant annet om saken.

Videre: «Språklige barrierer skjerper kravet til tydelighet og oppmerksomhet fra AMK-operatør. Når en legevaktlege rekvirerer ambulanse med blålys, og det er åpenbart at han har problemer med å forstå operatørens spørsmål, bør tvilen tilsi at ambulanse sendes.»

Arbeidsgiver har ansvar for at leger på legevakt har nødvendig kompetanse, også språklig. En turnuslege er i en opplæringssituasjon, og det må forutsettes at det er tilgjengelig faglig veiledning, mener fylkeslegen.

Akuttmedisinsk kommunikasjonssentral (AMK) skriver at de oppfattet kommunikasjonen med legevaktlegen og operatøren på sentralen som meget vanskelig, og konkluderer blant annet slik:

«... pasienten ville hatt nytte av å ha fått ambulanse umiddelbart, særlig vurdert i forhold til at gjenoppliving ikke ble startet av lege på stedet. Vi forutsetter at leger i legevakt som et minimum kan gjennomføre basal hjerte-lunge-redning.»

Fylkeslegen anmoder den aktuelle legen å vurdere sin takling av akuttmedisinske situasjoner og sine språkkunnskaper i forhold til det å ta legevaktsoppdrag.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media