UAUTORISERT: Her i Sauda jobbet den tidligere voldsdømte og nå voldtektssiktede mannen fra et nordisk land i flere måneder som fastlege uten autorisasjon. Foto: Erling Hægeland/Dagbladet
UAUTORISERT: Her i Sauda jobbet den tidligere voldsdømte og nå voldtektssiktede mannen fra et nordisk land i flere måneder som fastlege uten autorisasjon. Foto: Erling Hægeland/DagbladetVis mer

Fylkeslegen visste at Sauda-lege jobbet uten autorisasjon

Ble varslet av sykehusansatte. To måneder senere ble den allerede voldsdømte legen siktet for voldtekt av en kvinne i kommunen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Allerede 28. oktober i fjor, over to måneder før Sauda-legen ble anmeldt og siktet for voldtekt, fikk Fylkeslegen i Rogaland en bekymringsmelding fra ansatte ved Stavanger universitetssykehus om at mannen manglet autorisasjon som lege i Norge.

Det viser en brevutveksling fra oktober i fjor til januar i år mellom sykehuset og Fylkelegen, som Dagbladet har fått innsyn i.

Men legen, som i 2008 ble dømt til seks måneders fengsel for grov vold mot sin daværende samboer, fortsatte å jobbe som fastlege med pasienter i Sauda kommune fram til slutten av januar i år.

I midten av februar i år ble han anmeldt for voldtekt av en kvinne i kommunen. Få dager etterpå pågrep politiet ham på Haugesund lufthavn og siktet ham for voldtekten. Deretter sluttet han i stillingen.

Dagbladet har flere ganger forsøkt å komme i kontakt med den siktede legen, men han har ikke besvart Dagbladets henvendelser. Politiet vil ikke opplyse om han har bestridt eller erkjent forholdene han er siktet for. Så langt har han ifølge politiet heller ikke en advokat.

Oppdaget av sykehuset Legen har bakgrunn og utdannelse fra et nordisk land og trenger en norsk legeautorisasjon for å jobbe som lege i Norge. Helsepersonellet ved Stavanger sykehus fattet mistanke om at noe ikke stemte da de fikk en histologisk prøve til analyse fra legen. 

- Når vi registrer prøver fra leger i distriktet, så skal vi også sjekke nye navn på leger opp mot rekvirentregisteret. Da fant vi ut at han ikke hadde autorisasjon for å jobbe som lege i Norge, sier daværende avdelingsoverlege ved sykehuset i Stavanger, Kjell H. Kjellevold.

FATTET MISTANKE: Ansatte ved Stavanger Universitetssykehus ble mistenksomme da de fikk inn prøver til analyse fra legen som manglet autorisasjon. Overlege Kjell Kjellevold meldte fra til Fylkeslegen om at den nå voldtektsiktede legen manglet autorisasjon allerede i oktober. Foto: Erling Hægeland/Dagbladet
FATTET MISTANKE: Ansatte ved Stavanger Universitetssykehus ble mistenksomme da de fikk inn prøver til analyse fra legen som manglet autorisasjon. Overlege Kjell Kjellevold meldte fra til Fylkeslegen om at den nå voldtektsiktede legen manglet autorisasjon allerede i oktober. Foto: Erling Hægeland/Dagbladet Vis mer

Kjellevold og en kollega tok kontakt med Fylkeslege Pål Iden per telefon 28. oktober. Iden er også Helsetilsynets lokale representant, i kraft av stillingen som Fylkeslege. Dette ble fulgt opp med en bekymringsmelding 11. november, der sykehuset forklarte saken på nytt.

Senere opprettet Fylkeslegen en tilsynssak mot legen, på bakgrunn av bekymringsmeldingen fra Kjellvold og kollegaen. Men legen fortsatte i jobben.

Legen fikk fortsette Først 3. desember skriver Fylkeslegen tilbake til sykehuset, viser dokumenter Dagbladet har fått innsyn i. Da bes det om en kopi av papirene som Kjellevold og hans kolleger fattet mistanke til.

Etter flere brevvekslinger ber til slutt Fylkeslegen den utenlandske legen selv om å fremstille en norsk autorisasjon. Legen sender kopi av en slik autorisasjon til Fylkeslegen i begynnelsen av januar.

Denne autorisasjon var nettopp gitt ham av Statens autorisasjonskontor for helsepersonell (SAK) og var helt ny. Den ble først gyldig fra og med 13. januar, altså flere måneder etter at legen tiltrådte i stillingen som fastlege i Sauda.

Henla bekymringsmeldingen Da Fylkeslegen mottok en kopi av autorisasjonen, henla de bekymringsmeldingen og tilsynssaken fra Stavanger sykehus. Det viser et brev datert 20. januar i år.

Få dager senere ble legen pågrepet av politiet på Haugesund lufthavn.

Da var den tidligere voldsdømte mannen siktet for voldtekt av en kvinne i Sauda kommune.

- Arbeidsgivers ansvar Fylkeslege Pål Iden mener det er Sauda kommunes ansvar å sørge for at ansatte har dokumentene i orden. Han avviser at hans kontor burde grepet inn tidligere eller håndtert saken annerledes.

- Vi har nå satt i gang en tilsynssak mot kommunen på grunn av ansettelsen og håndteringen av denne saken. Vi har også en tilsynssak mot den aktuelle legen utfra det forholdet at han påtok seg å jobbe uten autorisasjon og utfra voldtektssiktelsen som er kommet mot ham, sier Iden til Dagbladet.

- Hvorfor henla dere bekymringsmeldingen mot ham for å jobbe uten autorisasjon, når dere ble klar over at han faktisk jobbet uten gyldig autorisasjon i flere måneder?
 
- Vi valgte å avslutte den saken da vi til slutt fikk autorisasjon fra ham i januar. Men deretter opprettet vi to nye saker basert på at han faktisk hadde jobbet uten autorisasjon. Det ble en tilsynssak mot kommunen og en tilsynssak mot legen, sier Iden.
 
- Dere ble varslet allerede 28. oktober om at legen ikke har gyldig autorisasjon. Hvorfor fikk han fortsette å jobbe i flere måneder?
 
- Det er arbeidsgivers ansvar å sørge for at han har gyldige papirer. Og det er svært viktig at kommuner og sykehus har gode rutiner på dette, sier Iden.
 
- Hva tenker du om at en mann som er dømt for grov vold får en legeautorisasjon i Norge?
 
- På generelt grunnlag så skal man vurdere både faglige forhold og om det ligger noe utenfor legegjerningen i private forhold som kan påvirke den tilliten som en lege bør ha. Men jeg ønsker ikke å mene noe om SAK sin saksbehandling i denne konkrete saken, sier Iden.

Advokat varsler søksmål Kvinnen som politianmeldte legen for voldtekt representeres av advokat John Christian Elden.

- Vi vil be om en redegjørelse fra kommunen om hvorfor de har oppført seg som de har gjort. I min oppfatning vil de trolig være erstatningsansvarlige etter at de har vist klar uaktsomhet ved ansettelsen av denne legen, sier Elden til Dagbladet.

Elden reagerer på at Fylkeslegen i Rogaland ikke foretok seg mer enn å etterspørre dokumenter fra sykehuset da han ble varslet om at legen manglet autorisasjon.

- Det er åpenbart at flere har sviktet i denne saken, det gjelder også kontrollinstansene, sier Elden.

REPRESENTERER KVINNEN: Advokat John Christian Elden representerer kvinnen som anmeldte legen for voldtekt i januar. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
REPRESENTERER KVINNEN: Advokat John Christian Elden representerer kvinnen som anmeldte legen for voldtekt i januar. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet Vis mer