SER PÅ SAKEN: Fylkeslege Petter Schou vurderer å politianmelde Sykehuset Asker og Bærum. Bildet er fra en debatt i Tabloid i forbindelse med en annen skandale.
Foto: Truls Brekke / Dagbladet
SER PÅ SAKEN: Fylkeslege Petter Schou vurderer å politianmelde Sykehuset Asker og Bærum. Bildet er fra en debatt i Tabloid i forbindelse med en annen skandale. Foto: Truls Brekke / DagbladetVis mer

Fylkeslegen vurderer politianmeldelse

Fylkeslege Petter Schou vurderer politianmeldelse etter påstander om ventelistetriksing.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||

Fylkeslegen i Oslo og Akershus vurderer politianmeldelse etter påstander om ventelistetriksing ved Sykehuset Asker og Bærum.


- Vi vil mandag formiddag ta stilling til om vi skal gå til politianmeldelse, sier fylkeslege Petter Schou i Oslo og Akershus til NTB.

Søndag ettermiddag var han i møte med Helse Sør-Øst, Helsetilsynet, Vestre Viken Helseforetak og Sykehuset Asker og Bærum for å gjennomgå det som er skjedd etter at det er kommet fram at ventelistene er endret.

- Vi har gått gjennom alle sider ved saken, og ser fortsatt meget alvorlig på den. Vi har fått mye ny informasjon, sier Schou.

Svikt Schou sier at et av temaene under søndagens møte var hvor det har sviktet og hvordan dette har skjedd.

- Jeg kan ikke gi noen detaljer nå, men at det har sviktet er klart. Det har også sykehuset innrømmet, sier han.

Et ukjent antall polikliniske pasienter ved sykehuset har ifølge VG ikke blitt kalt inn til kontroller og oppfølging når de skulle.

Det kan ha ført til at kreftsyke kan ha dødd fordi sykehuset ikke har behandlet dem tidsnok.

Ventelistene ved Sykehuset Asker Bærum kan ha blitt endret for å pynte på sykehusets statistikker.

- Gjort bevisstNåværende og tidligere ansatte ved sykehuset sier til VG søndag at dette har vært et motiv.

Ifølge avisen sitter Helsetilsynet på opplysninger som sier at datoendringene er gjort bevisst.

Fylkeslege Petter Schou vil ikke si noe om endringene er gjort bevisst.

- Det er et godt spørsmål, men jeg kan ikke svare på det siden dette kan ende med politianmeldelse, sier han til NTB.

Søndag ettermiddag møttes Helse Sør Øst, Helsetilsynet, Fylkeslegen i Oslo og Akershus, Vestre Viken Helseforetak og Sykehuset Asker og Bærum for å gjennomgå det som er skjedd etter at det er kommet fram at ventelistene er endret.

Dette kan igjen ha ført til at pasienter ved sykehuset ikke er blitt kalt inn til kontroller og oppfølging når de skulle.

Tilbakeviser triksingVestre Viken helseforetak har foreløpig ingen grunn til å tro at ventelistene ved Sykehuset Asker og Bærum er endret med vilje.

- Vi har foreløpig ingen grunn til å tro at det ligger noen bevisste handlinger bak. Men dette er noe av det vil vi se på i interngranskingen vi har satt i gang og komme tilbake til, sier viseadministrerende direktør Ole Tjomsland i helseforetaket til NTB.

Han beklager på det sterkeste det som har skjedd og understreker at sykehuset vil gjøre sitt ytterste for å rette opp de skadene som pasientene har blitt påført.

- Det som er viktig nå, er å evaluere det som har skjedd og forhindre at det skjer ingen, sier Tjomsland.

Gransker journalerHelseminister Anne-Grete Strøm-Erichsen (Ap) vil få en orientering fra Helsetilsynet etter møtet.

Det er allerede bestemt at 3.700 pasientjournaler skal granskes.

Helseministeren har krevd at alle landets helseforetak skal forsikre henne om at lover og regler følges hos dem.

- Skal ikke skjeKreftforeningen ser svært alvorlig på påstandene om ventelistetriksing ved Sykehuset Asker og Bærum.

- Dette er en meget alvorlig sak. Noe slikt skal ikke skje. Tett oppfølging og gode rutiner er veldig viktig for disse pasientene, sier assisterende generalsekretær Ole Alexander Opdalshei i Kreftforeningen til NTB.

- Fakta på bordetKreftforeningen har en telefon der folk kan ringe inn anonymt.

- Men vi har så langt ikke fått noen henvendelser om denne saken, sier Opdalshei.

Han sier at Kreftforeningen vil følge saken tett i tiden framover, og at det er svært viktig at alle fakta nå kommer på bordet. Opdalshei sier at han ikke har hørt om tilsvarende saker tidligere

(NTB)

KRISEMØTE: Administrerende direktør Erik Omland i helseforetaket Vestre Viken på vei inn til krisemøtet hos Helsetilsynet søndag ettermiddag.
Foto: Christian Thomassen / SCANPIX
KRISEMØTE: Administrerende direktør Erik Omland i helseforetaket Vestre Viken på vei inn til krisemøtet hos Helsetilsynet søndag ettermiddag. Foto: Christian Thomassen / SCANPIX Vis mer