- KLART BRUDD: Det mener fylkeslege Christian Bjelke i Møre og Romsdal. Foto: Vidar Myklebust/ Fylkeslegen i Møre og Romsdal.
- KLART BRUDD: Det mener fylkeslege Christian Bjelke i Møre og Romsdal. Foto: Vidar Myklebust/ Fylkeslegen i Møre og Romsdal.Vis mer

Fylkesleger mener fastleger bryter loven

Har sendt 10 reservasjons-saker videre til Helsetilsynet. Legene kan få advarsler.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Fylkeslegen i Møre og Romsdal har oversendt én reservasjonslege-sak til Helsetilsynet. Fredag ble det kjent at fylkeslegen i Telemark har sendt 10 saker over. De aktuelle legene har reservert seg mot å henvise til abort eller sette inn spiral, av samvittighetsgrunner. Fylkeslegene mener kommunelegene kan ha brutt lov og forskrift, og nå kan de få administrative reaksjoner.

- Bryter loven I Møre og Romsdal gjelder saken en lege i Rauma kommune. Fastlegen har i en redegjørelse til fylkeslegen skrevet at hun reserverer seg mot både å henvise til abort og å sette inn spiral.

- Når vi får en sak der en lege så tydelig skriver at hun bryter norsk lov, har vi ikke annen mulighet enn å sende saken over, sier fylkeslege Christian Bjelke i Møre og Romsdal til Dagbladet.

Ifølge fylkeslegen kan det fra Helsetilsynets side bli snakk om å gi legen en advarsel, og beskjed om å rette seg etter gjeldende lov.

Tre av fem reserverer seg I Telemark gjelder saken fem fastleger, tre kommuner og to kommuneleger i kommunene Bø, Sauherad og Vinje. I Bø kommune reserverer tre av sju fastleger seg. To vil ikke sette inn spiral, én vil ikke henvise til abort, ifølge legesenterets hjemmeside.

- Fylkesmannen finner dette betenkelig på grunn av både praktiske forhold og signalvirkningen overfor publikum, og har rådet kommunen til ikke å ansette flere reservasjonsleger, skriver fylkeslege Steinar Aase i en pressemelding. Også han mener legene bryter loven.

- Vi mener det kan være snakk om brudd på lov og forskrift i flere av sakene, og det kan derfor være aktuelt med en reaksjon overfor legene, eller pålegg mot kommunene, sier Aase til VG.

Kan få advarsel Fylkeslegen i Møre og Romsdal er tydelig på at det ikke er tillatt å la være å gjøre enkelte oppgaver før den nye loven er på plass.

- Den nye loven om reservasjonsmulighet er fortsatt på høring. Bent Høie har vært tydelig på at inntil den nye forskriften er på plass, gjelder den gamle, sier Christian Bjelke.

- Legen i Rauma går dessuten utover det som vil bli den nye loven, i og med at hun reserverer seg også mot å sette inn spiral, påpeker Bjelke.

11 saker til behandling Helsetilsynet bekrefter overfor Dagbladet at totalt 11 saker er kommet inn denne vinteren. Ingen andre fylkesleger enn Telemark og Møre og Romsdal har foreløpig sendt over saker.

Alle de 11 sakene er kommet fram på bakgrunn av klager fra publikum etter at reservasjonsmuligheten ble et hett tema i fjor høst.

Helseminister Bent Høies forslag om reservasjonsmulighet for leger kommer til Stortinget først om et halvt år. Det er ventet at loven vil skli igjennom, da Høyre og KrF har alliert seg.


HAR SENDT OVER TI SAKER: Fylkeslege Steinar Aase i Telemark. Foto: Gades institutt.
HAR SENDT OVER TI SAKER: Fylkeslege Steinar Aase i Telemark. Foto: Gades institutt. Vis mer