SÅRBARE: Fylkesmann i Sogn og Fjordane, Anne Karin Hamre, frykter at fylket vil være svært sårbare i situasjoner med strømbrudd, også i fremtiden. Foto: Fylkesmannen i Sogn og Fjordane
SÅRBARE: Fylkesmann i Sogn og Fjordane, Anne Karin Hamre, frykter at fylket vil være svært sårbare i situasjoner med strømbrudd, også i fremtiden. Foto: Fylkesmannen i Sogn og FjordaneVis mer

Fylkesmannen frykter historien vil gjenta seg

Øverste sjef for katastrofeberedskapen i Sogn og Fjordane, Fylkesmann Anne Karin Hamre, mener at fylket er ekstremt sårbart ved strømbrudd.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Helse Førde meldte tidligere i dag om en hendelse hvor pårørende ikke kom fram til nødetaten på telefon og måtte kjøre selv for å hente ambulansen. Pasienten var død da ambulansen kom frem.  

Skal evalueres Fylkesmann i Sogn og Fjordane, Anne Karin Hamre, medgir at krisa har satt alle etater i fylke på en tøff prøve. Men hun vil ikke spekulere i om manglende telefonsamband har skyld i at en pasient døde.    

- Vi vet ikke sikkert på dette tidspunkt om dødsfallet har en direkte sammenheng med situasjonen vi nå er i. Men dette er noe som vil bli evaluert i ettertid, nå bruker vi ressursene på den krisa vi står midt oppe i, sier Hamre til Dagbladet.  

Jaktradio Både fasttelefoner og mobiltelefon har vært ute av drift i store deler av områdene som ble rammet av orkanen. Hamre sier at de i Sogn og Fjordane har måtte etablere samband på alternativt vis.  

- Vi har jobbet med å anskaffe satellittelefoner og der har Sivilforsvaret bidratt med å få disse kjørt inn i de aktuelle områdene. Vi har også vurdert å benytte oss av VHF-radioer hos fiskeflåten og radioamatører i vårt område. I Bremanger brukte vi faktisk jaktradioer for å opprette nødsamband, sier Fylkesmannen.

I fremtiden tror Hamre at Sogn og Fjordane langt fra vil bli forskånet fra manglende telefon, radio og internettsamband. Uansett hva evalueringen av julens katastrofehåndtering vil konkludere med.  

- Det viser seg at vi er sårbare ved strømbrudd. Det er noe vi må ta med oss i den videre evalueringen av det som har skjedd. Vi vil nok ikke i fremtiden unngå slike situasjoner om vi mister strømforsyningen, sier hun.  

Telenor Hun spiller ballen over til Telenor på spørsmål om hvor trygg hun i fremtiden vil føle seg på at telenettet vil fungere i situasjoner uten fast strømleveranse.  

Som et lyspunkt i den kaotiske situasjonen i Sogn og Fjordane, kunne Hamre meddele at de nå har opprettet fortløpende kontakt med alle kommunene i fylket.