Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Fylkesmannen i Oppland har funnet lovbrudd i 89 prosent av sakene hos Land barneverntjeneste

«Viser at tjenesten svikter på alle områder».

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Fylkesmannen i Oppland har funnet lovbrudd i 89 prosent av sakene hos Land barneverntjeneste, skriver Oppland Arbeiderblad.

Fylkesmannen har ført tilsyn med sakene til 253 barn, og opplyste kommunen om forholdene på et møte den 30. januar.

I en pressemelding på nettsidene sine, opplyser Fylkesmannen i Oppland at tilsynet viser at tjenesten svikter på alle områder, fra kommunens arbeid med meldinger, undersøkelser, hjelpetiltak og oppfølging av barn i fosterhjem.

Under følger noen av funnene Fylkesmannen har gjort:

  • Det er gjennomgående at sakene ikke blir fulgt opp, og at ingen fanger opp at de ikke er fulgt opp.
  • Det blir ikke foretatt prioriteringer av sakene, eller i sakene.
  • Alvorlige bekymringsmeldinger om blant annet vold har blitt liggende ubehandlet over lang tid, mens barneverntjenesten har brukt tid på mindre alvorlige saker.
  • Barn har blitt mangelfullt ivaretatt, og kommunen har utvist en passivitet i blant annet saker hvor det har vært begrunnet mistanke om pågående vold og overgrep mot barn.
  • Fylkesmannen har fått opplyst at kommunen i lengre tid har vært kjent med sviktene i tjenesten, uten å ha satt i verk tilstrekkelig tiltak for å avhjelpe dette.
  • Til tross for gjentatte varslinger er det ikke blitt sikret at barn som lever under forhold som kan skade deres helse og utvikling, har fått nødvendig hjelp og omsorg til rett tid.

Opplyste om 66 pålegg i desember

I rapporten som ble oversendt kommunen, skriver Fylkesmannen at kommunen i lengre tid skal ha vært kjent med sviktene i tjenesten, uten å ha satt i verk tilstrekkelig tiltak.

«Til tross for gjentatte varslinger er det ikke blitt sikret at barn som lever under forhold som kan skade deres helse og utvikling, har fått nødvendig hjelp og omsorg til rett tid», står det.

Land barneverntjeneste er et samarbeid mellom Nordre Land kommune og Søndre Land kommune, hvor det er Nordre Land som er vertskommune og som utfører oppgavene etter barnevernloven.

Nordre Land kommune skriver på hjemmesidene sine at kommunene tar fylkesmannens funn på alvor, og at disse funnene allerede ligger til grunn for det forbedringsprosjektet som allerede er igangsatt.

«Kommunenes fokus er nå å rette opp avvikene», heter det.

- Alvorlig at vi ikke har levert forsvarlige tjenester.

Gunn Anne Skår Struksnæs, leder i Land Barneverntjeneste, sier til Dagbladet at tilsynet var ønsket fra deres side.

- Høsten 2015 var vi to nye ledere som ble ansatt - en ny barnevernsleder og en ny tjenesteområdeleder. Vi skjønte veldig fort at det var store utfordringer i tjenesten og ulike perspektiver på situasjonen. Vi koblet inn fylkesmannen for første gang i november 2015. Fram til sommeren 2016 ble det arbeidet med å få oversikt i tjenesten og etablere rutiner. Samtidig avdekket vi at situasjonen i tjenesten var alvorlig med omfattende utfordringer, og i tråd med det ansatte tidligere hadde meldt. Tjenesten ble også tilført ressurser. Dette var likevel ikke tilstrekkelig da saksomfang og alvorlighetsgrad var for omfattende til at tjenesten rådde med det. Dette endte i en ny bekymringsmelding internt, samt at vi varslet fylkesmannen.

Struksnæs forteller at de ønsket tilsynet for å få en felles forståelse i kommunen, som kan legges til grunn.

- Når har kommunen satt inn tiltak, men det vil ta tid. Det finnes en historikk her, og ansatte har forsøkt å si fra om dette i mange år, uten at det er blitt forstått hva som snakkes om. Nå har vi tatt tak og satt inn ressurser som vil gjøre det mulig å bygge opp tjenesten fra grunnen av. Barnevernet må levere forsvarlige tjenester og det er alvorlig at vi ikke har gjort det.

Fikk kritikk i 2010

Nordre Land kommune opplyste 22. desember at Land Barneverntjeneste hadde fått pålegg for brudd på barnevernloven.

«Dette pålegget innebærer at 66 saker må gjennomgås for å sikre rettsikkerheten til de barna sakene omhandler. Fylkesmannen følger fortløpende opp. Det har over tid vært en konstruktiv dialog med Fylkesmannen om utfordringene i barneverntjenesten.»

Ifølge Oppland Arbeiderblad ble kommunestyret orientert om hovedpunktene i Fylkesmannens tilsyn i februar, og rådmann i Nordre Land møtte sterk kritikk.

- Det er tragisk at vi allerede i 2010 i en rapport fra Ressurssenteret for Omstilling fikk påvist at barnevernet i Nordre Land den gang manglet rutiner og strategier for hvordan tjenesten skal framstå, sa Løkkebø, og viste til at dette er det samme selskapet som også er inne i dagens situasjon, ifølge lokalavisa.

På kommunestyremøtet i februar la enhetsleder Berit Dokkebakke Navrud stor vekt på at de ansatte i tjenesten er svært motiverte, og villige til å brette opp ermene og stå på for at hele tjenesten skal komme styrket ut av situasjonen.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media