Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Fylkesmannen i Oslo har politianmeldt Den katolske kirke

Registreringssaken blir nå politisak.

ANMELDT: Biskop Bernt Eidsvig i Den katolske kirke snakket i går med Dagbladet om registreringssaken. I dag ble kirka politianmeldt av Fylkesmannen i Oslo og Akershus, som etter en serie Dagblad-artikler åpnet tilsynssak i november i fjor. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
ANMELDT: Biskop Bernt Eidsvig i Den katolske kirke snakket i går med Dagbladet om registreringssaken. I dag ble kirka politianmeldt av Fylkesmannen i Oslo og Akershus, som etter en serie Dagblad-artikler åpnet tilsynssak i november i fjor. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det er Vårt Land som melder dette nå i dag.

Det bekrefter fylkesmann i Oslo og Akershus, Valgerd Svarstad Haugland.

- Det er selvsagt trist, men vi hadde ikke noe valg, sier hun til avisa.

Dagbladet har vært i kontakt med biskop Bernt Eidsvig, som ikke ønsker kommentere anmeldelsen.

I et intervju med Dagbladet i dagens avis (krever innlogging), avviser Eidsvig at kirka har gjort noe straffbart.

På spørsmål om praksisen med å registrere intetanende personer som medlemmer i kirka, sier han:

- Spørsmålet er jo om man har en intensjon, tror jeg, om å registrere personer som ikke er katolikker. Vi har aldri prøvd på det. At vi har registrert personer som ikke er det, er det vel ingen tvil om. Men jeg tror heller ikke at det er et rent register noe sted i noe kirkesamfunn, uten at det er noen unnskyldning.

Gjennom en rekke artikler har Dagbladet omtalt det som later til å være en massiv feilregistrering av medlemmer i Den katolske kirke i Norge. Både katolikker og ikke-katolikker er innrullert i kirkas protokoller, uten at de selv har vært klar over det. Navnene er søkt opp i offentlige registre, og deretter oppført som medlemmer i kirka.

Trossamfunnsloven, og seinere presiseringer fra Kulturdepartementet, slår fast at innmelding i trossamfunn må være en aktiv handling - det kan ikke gjøres uten den enkeltes «viten og samtykke».

Trossamfunn i Norge får offentlig støtte per medlem, og for den katolske kirkas del utgjør samlet statlige og kommunalt tilskudd 130 millioner kroner for 2015.

Til Dagbladet har Eidsvig tidligere sagt at nye regler fra 2005, som blant annet innebar at alle som skulle medlemsregistreres måtte oppgi personnummer, etter hvert skapte utfordringer. Derfor ble det etablert «noen snarveier».

I en pressemelding fra Fylkesmannen heter det:

«Fylkesmannen i Oslo og Akershus anmelder Oslo katolske bispedømme for feil registrering av medlemmer i den katolske kirke i Norge. Medlemstallet danner grunnlag for trossamfunnets statstilskudd.

Etter en helhetsvurdering av den informasjonen Fylkesmannen sitter på, har vi besluttet å gå til anmeldelse i denne saken. Formelt gjelder anmeldelsen mulig bedrageri, eventuelt forsøk på bedrageri.

Bakgrunn for saken er at bispedømmet skal ha registrert personer som selv ikke har meldt seg inn i trossamfunnet, som nye medlemmer. Fylkesmannen har informert Kulturdepartementet om beslutningen.»

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!