«Fylkesmannen i Sør-Trøndelag og Oppland må føres til galgen»

Snøscooterdebatt skaper sterke følelser.

STERKE FØLELSER: Det er tidvis høy temperatur i debatten rundt snøscooterløyper i Norge, og nå har  Friluftslivets fellesorganisasjon politianmeldt Snøscooterklubbenes Fellesråd for en ytring på deres Facebook-side.
 Illustrasjonsfoto: Tore Meek / Scanpix
STERKE FØLELSER: Det er tidvis høy temperatur i debatten rundt snøscooterløyper i Norge, og nå har Friluftslivets fellesorganisasjon politianmeldt Snøscooterklubbenes Fellesråd for en ytring på deres Facebook-side. Illustrasjonsfoto: Tore Meek / ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I helga er det søknadsfrist for kommuner som ønsker å delta i en forsøksordning med etablering av snøscooterløyper til fritidsbruk.

I denne forbindelse la Snøscooterklubbenes Fellesråd ut en artikkel på sin aksjonsside på Facebook, hvor de påpekte at fylkesmennene i Oppland og Sør-Trøndelag var kritiske til et slikt forsøk.

Dette resulterte i følgende kommentar fra en av Facebook-sidens 19 246 tilhengere:

«Fylkesmannen i Sør-Trøndelag og Oppland må føres til galgen....»

- Alvorlig Nå har scooterløypeforkjempernes meningsmotstandere, Friluftslivets fellesorganisasjon (FRIFO), politianmeldt organisasjonen, ettersom de verken har fjernet ytringen eller tatt avstand fra den.

- Kommentaren er jo ikke så voldsom, men likevel synes vi innholdet er alvorlig nok, og det skjer for ofte at debatten rundt motorferdsel preges av personangrep og litt ubehagelige kommentarer, sier generalsekretær Lasse Heimdal til Dagbladet.

Han presiserer at de med dette ikke ønsker å eskalere konfliktnivået i debatten - heller det motsatte.

- Vi er opptatt av at den politiske debatten rundt naturspørsmål må pågå på en ryddig måte. Vi kan ikke ha en diskusjon hvor trusler eller beskyldninger er en del av debatten, sier han, og legger til:

- Vi mener at antydninger om at fylkesmenn bør henges som følge av saksbehandling er et grovt overtramp som må reageres på umiddelbart.

Svarte I stedet for å fjerne galge-kommentaren, valgte Snøscooterklubbenes Fellesråd å kommentere den:

«Alternativt bytte ut noen i miljøavdelingen med noen som forholder seg til stillingen og arbeidsoppgavene, framfor å spre sine personlige meninger kamuflert i Fylkesmannens kostyme:),» skrev de i kommentarfeltet under.

Erik Kirkvold i Snøscooterklubbenes Fellesråd håper dette svaret viser at de ikke aksepterer slike ytringer.

- Hvis noen føler seg støtt av dette må vi bare beklage, selvfølgelig, men dette er jo en åpen gruppe hvor alle kan skrive det de mener, og det må de stå for selv. De som vil finne ut det vi står for, kan lese det vi poster, sier han til Dagbladet.

- Sterke følelser - Har ikke dere et ansvar for ytringer på deres nettside?

- Vi har jo et ansvar med å holde siden ryddig og få til en god diskusjon, og vi besvarer useriøse henvendelser med å prøve å vise at vi står for en seriøs håndtering av saken, sånn at de kanskje ikke tar fram sånne useriøsiteter ved en seinere anledning, sier Kirkvold.

Fylkesmann i Sør-Trøndelag, Jørn Aksel Krog, sier til Dagbladet at han vet det er mye sterke følelser knyttet til debatten rundt snøscooterløyper.

- Men det er ingen som setter pris på at dette uttrykkes i trusselform, sier Krog, som legger til at det var en miljøfaglig begrunnelse som ligger til grunn for deres standpunkt.

Dagbladet har også vært i kontakt med Fylkesmannen i Oppland, som ikke ønsker å kommentere denne saken.

Høy temperatur Lasse Heimdal i FRIFO hevder at deres representanter ved flere anledninger er blitt utsatt for ubehagelige personangrep i forbindelse med snøscooterdebatten.

- Snøscooterdebatten er spesiell, temperaturen er usedvanlig høy. De aller fleste oppfører seg ordentlig, ryddig og lovlydig, men en del viker ikke tilbake for å bruke trusler, hevder han.

Erik Kirkvold mener debattklimaet stort sett er greit.

- Vi synes vi klarer å holde en ordentlig tone på det meste. Personangrep og trusler tar vi sterk avstand fra, det ønsker vi ikke mot noen. Vi ønsker en saklig debatt. Kritikk for det de står for må de tåle, men persontrusler tar vi sterk avstand fra.

«Fylkesmannen i Sør-Trøndelag og Oppland må føres til galgen»