Fylkesmannen sier nei til kraftlinje i Bremanger

Begrunnelsen er at en kraftlinje ville ført til store inngrep i naturen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Statnett har fått nei til å legge en kraftlinje gjennom Sørdalen naturreservat i Bremanger. Fylkesmannen begrunner avgjørelsen med at en kraftlinje ville ført til store inngrep i naturen.

Som følge av avslaget fra Fylkesmannen i Sogn og Fjordane må Statnett enten foreslå en alternativ trasé eller klage vedtaket inn for Direktoratet for naturforvaltning.

Kraftlinjen som Statnett har søkt om dispensasjon fra verneforskriften for naturreservat for, skal gå mellom Ørskog og Sogndal og være på 420 kilovolt (kV). Etter en klage bestemte Olje- og energidepartementet i november at traseen skulle legges blant annet gjennom naturreservatet, noe som forutsatte dispensasjon. Det er denne søknaden Fylkesmannen nå har avslått.

- Forskriftene for hva som kan tillates, er svært strenge. Bygging av denne kraftlinjen ville ført til store inngrep i naturen, blant annet hogst av skog under linjen, sier fylkesmann Anne Karin Hamre til TV 2.

Blant argumentene mot dispensasjon trekker Fylkesmannen blant annet fram at området inneholder gammel barskog med urskogpreg, en naturtype det finnes svært lite av.

Ifølge TV 2 grep olje- og energiminister Ola Borten Moe (Sp) personlig inn og sørget for at den planlagte kraftlinjen ikke skal gå over eiendommen til fire lokale Sp-politikere. Borten Moe avviser kritikken.

(NTB)

FYLKESMANN: Anne Karin Hamre, fylkesmann i Sogn og Fjordane, sier at forskriftene for hva som kan tillates er svært strenge. 
Foto: Berit Roald / Scanpix
FYLKESMANN: Anne Karin Hamre, fylkesmann i Sogn og Fjordane, sier at forskriftene for hva som kan tillates er svært strenge. Foto: Berit Roald / Scanpix Vis mer