Fylkesnemnda for barnevernssaker: Skulle ikke tatt barna

Fylkesnemnda for barnevernssaker har bestemt at de kidnappede søstrene Rajana (6) og Somaja (8) skal tilbakeføres til foreldrene.

TILBAKE TIL FORELDRENE: Rajana (t.v.) og Somaja skal nå tilbakeføres til foreldrene. Det har Fylkesnemnda for barnevernssaker i Oslo og Akershus bestemt. Foto: Privat
TILBAKE TIL FORELDRENE: Rajana (t.v.) og Somaja skal nå tilbakeføres til foreldrene. Det har Fylkesnemnda for barnevernssaker i Oslo og Akershus bestemt. Foto: Privat Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Russeren Mansur Mahashev (43) kidnappet sine to biologiske døtre - Rajana (6) og Somaja (8) - fra fosterhjemmet på Austmarka utenfor Kongsvinger den 10. juni.

Siden har de to små jentene vært sporløst forsvunnet. Men ifølge en video faren har lagt ut på internett er det grunn til å anta at de to jentene nå er i Russland, sammen med faren som fortsatt er etterlyst internasjonalt for kidnapping. Mens jentenes biologiske mor er i Norge.

- Vilkårene ikke oppfylt Advokat John Christian Elden som representerer faren  Mansur Mahashev, bekrefter at han nå har fått et nytt vedtak fra Fylkesnemnda for barnevernssaker i Oslo og Akershus.

Dagbladet får bekreftet at Fylkesnemnda enstemmig har kommet til at kommunens forslag om å overta omsorgen for de to mindreårige jentene ikke skal tas til følge.

Fylkesnemnda for barnevernssaker i Oslo og Akershus mener vilkårene for omsorgsovertakelse ikke er oppfylt.

Tilbakeføres Rajana og Somaja - har ifølge Fylkesnemnda for barnevernssaker i Oslo og Akershus - ikke har vært utsatt for mishandling eller vold hos foreldrene på en slik måte som barnevernet trodde da de fattet straks vedtaket om å fjerne barna fra foreldrene.

Fylkesnemnda for barnevernssaker i Oslo og Akershus legger til grunn at barna skal tilbakeføres til foreldrene og vurderer den omsorgssituasjon de hadde som boende hos moren og med samvær med faren før barnevernet grep inn som god.

- Ikke fare for vold Selv om de to små jentene har vært plassert i fosterhjem, etter straks vedtaket til barnevernet, har foreldrene hele tiden hatt det juridiske ansvaret for barna.

- Selve vedtaket i barnevernssaker er underkastet taushetsplikt, så jeg kan ikke utlevere det, men jeg nevner at nemnda har flere generelle uttalelser om kulturell bakgrunn. Det ble hørt en egen sakkyndig om oppdragelsessituasjonen generelt i Tsjetsjenia og om bruk av det nemnda kaller «oppdragervold» spesielt, sier advokat John Christian Elden til Dagbladet.

Elden bekrefter overfor Dagbladet at Fylkesnemnda for barnevernssaker i Oslo og Akershus har kommet til at det er ikke fare for voldsutøvelse mot de to små jentene.

- Det er lagt til grunn at barna i denne saken ikke har grunn til å frykte for noen voldsutøvelse, og at vilkårene for å ta foreldrene fra barna ikke er eller var til stede, sier Elden.

Kritiserer barnevernet - Barnevernet får også kraftig kritikk av nemnda for «ikke å ha iverksatt alminnelig undersøkelsessak eller iverksatt eller evaluert hjelpetiltak i hjemmet» før de tok barna og plasserte dem i beredskapshjem, sier Elden.

- Hvem har nå ansvaret for søstrene Rajana og Somaja, foreldrene eller barnevernet?

- Foreldrene har fortsatt foreldreansvaret sammen og ansvaret for barna, og nå håper vi at de snart kan komme tilbake fra Russland til moren og familien i Norge. dersom de ikke er blitt for skremt av norske myndigheters maktbruk mot dem i denne saken, sier advokat John Christian Elden.
Dagbladet har forgjeves søkt barneverntjeneste i bydelen i Oslo for en kommentar til vedtaket i Fylkesnemnda for barnevernssaker i Oslo og Akershus.

- Komplisert sak Advokat Britt Kjelleberg fra advokatfirmaet Aurlien Vordahl og Co. representerer de to barna i saken. Hun hadde ikke fått vedtaket fra Fylkesnemda før helgen.

- Jeg har ikke rukket å lese vedtaket, og da blir det vanskelig å kommentere innholdet, sier hun til Dagbladet.

Kjelleberg påpeker at hun ikke fungerer som jentenes advokat i selve barnevernssaken. I barnevernssaker er det bare barn over 15 år som har rett på advokat. Derimot ble hun oppnevnt som bistandsadvokat for barna i forbindelse med selve straffesaken som ble opprettet da barnevernet politianmeldte faren for omsorgssvikt. Også kidnappingen av barna etterforskes som en straffesak, der Kjelleberg representerer barna.

- Begge disse sakene etterforskes fremdeles, uavhengig av vedtaket til Fylkesnemnda for barnevernssaker i Oslo og Akershus, sier Kjelleberg.


BARNEVERNET FÅR KRITIKK:   - Barnevernet får kraftig kritikk av Fylkesnemnda for barnevernssaker for ikke å ha iverksatt en alminnelig undersøkelsessak, sier advokat John Christian Elden.  Foto: CHristian Roth Christensen
BARNEVERNET FÅR KRITIKK: - Barnevernet får kraftig kritikk av Fylkesnemnda for barnevernssaker for ikke å ha iverksatt en alminnelig undersøkelsessak, sier advokat John Christian Elden. Foto: CHristian Roth Christensen Vis mer
IKKE VOLDSFRYKT:  Fylkesnemnda for barnevernssaker mener det ikke er frykt for voldsutøvelse mot søstrene Somaja (t.v.) og Rajana som ble bortført av sin egen biologiske far. Foto: Privat
IKKE VOLDSFRYKT: Fylkesnemnda for barnevernssaker mener det ikke er frykt for voldsutøvelse mot søstrene Somaja (t.v.) og Rajana som ble bortført av sin egen biologiske far. Foto: Privat Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer