Fylkesnemndene bruker for lang tid på å behandle barnevernssaker

Kan ta over fire måneder.

FÅR KRITIKK:  Barne- og familieminister, Solveig Horne, får i en knusende rapport kritikk for altfor lang saksbehandlingstid i barnevernssaker. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
FÅR KRITIKK: Barne- og familieminister, Solveig Horne, får i en knusende rapport kritikk for altfor lang saksbehandlingstid i barnevernssaker. Foto: Nina Hansen / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Fylkesnemndenes behandling av barnevernssaker tar betydelig lengre tid enn lovens krav, konkluderer en knusende rapport som riksrevisjonen la frem i dag.

Rapporten viser at nemndene stort sett overholder lovens krav om behandlingstid i akutt- og klagesaker, men at det i såkalte ordinære saker ofte går langt ut over angitt tid. 

I fjor hadde 30 prosent av barnevernssakene en behandlingstid på over fire måneder. Lovens krav tilsier at det bør foreligge vedtak i sakene etter litt over seks uker. 

Mangelfull oppfølgning Undersøkelsen viser at gjennomsnittlig behandlingstid fram til forhandlingsmøte har økt fra 75 til 89 dager i perioden 2010—2014. Det er imdlertid store forskjeller i saksbehandlingstid innad i den enkelte nemnd fra år til år.

- Lang saksbehandling er en unødvendig ekstrabelastning for barn og familier som allerede er utsatt for alvorlige påkjenninger, sier riksrevisor Per-Kristian Foss som har utredet rapporten.

Riksrevisjonen mener mangelfull oppfølgning og styring fra Barne-, likestillings- og inkluderingsdepartementet av Sentralenhenten for fylkesnemndene forårsaker lang saksbehandlingstid

Ønsker å øke budsjettet - Jeg er ekstremt skuffet over at ventetiden har økt. Nå må statsråden komme på banen, sier første nestleder i Familie- og kulturkomiteen, Geir Jørgen Bekkevold (KrF), til Dagbladet.

- KrF fikk presset gjennom ti millioner kroner ekstra i budsjettet for 2015, nettopp fordi vi mente at ventetiden i slike saker må gå ned. Og så får vi en rapport i dag som sier at ventetiden har gått opp. Dette er vanvittig!
 
Bekkevold ønsker nå øke budsjettet med enda flere millioner og finne ut av hvordan fylkesnemndene jobber. 

- Det er noe veldig feil her. Vi kan ikke bli sittende å se at barn som trenger hjelp blir sittende å vente. Det må satses på dette feltet, og vi er nødt til å ha et barnevern som er dimensjonert i forhold det som er behovet.

 MEGET SKUFFET: Geir Bekkevold er overrasket og skuffet over resultatene i rapporten som ble lagt frem i dag. Foto: Benjamin A. Ward / Dagbladet
MEGET SKUFFET: Geir Bekkevold er overrasket og skuffet over resultatene i rapporten som ble lagt frem i dag. Foto: Benjamin A. Ward / Dagbladet Vis mer