Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Fylkestopper raser mot illojal partikultur: - Rydd opp, rensk ut

Aps fylkesledere er i harnisk over lekkasjer og «målrettede angrep» fra anonyme kilder sentralt i partiet. Spørsmålet om ekstraordinært landsmøte lever.

ØDELEGGENDE PARTIKULTUR: Leder av Buskerud Ap tar i likhet med øvrige fylkesledere i Ap et oppgjør med det han kaller illojal og ødeleggende partikultur med lekkasjer fra interne møter og påstander om partiets topptillitsvalgte. Foto: Øistein Norum Monsen/DAGBLADET.
ØDELEGGENDE PARTIKULTUR: Leder av Buskerud Ap tar i likhet med øvrige fylkesledere i Ap et oppgjør med det han kaller illojal og ødeleggende partikultur med lekkasjer fra interne møter og påstander om partiets topptillitsvalgte. Foto: Øistein Norum Monsen/DAGBLADET. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Krisa i Ap er langt fra over med Trond Giskes avgang som nestleder. Skittentøyvasken og anonyme personangrep pågår for fullt.

- Det jeg opplever som systematiske lekkasjer og anonyme påstander om personer og hendelser i partiet har særlig rammet Jonas, Hadia og Kjersti og Anniken. Dette er en illojal og ødeleggende kultur som må renskes ut av partiet, sier fylkesleder i Buskerud Ap, Bjørn Tore Ødegården, i en mail til Dagbladet.

- Eitrende forbanna

På sin Facebook-side skriver han:

- Nå tenker jeg på at jeg er eitrende forbanna på det som skjer med Arbeiderpartiet om dagen. Arbeiderpartiet skal ha en organisasjonskultur som er åpen og har stor takhøyde for meningsbrytning, debatt - og kritikk.

Den siste tiden har vært preget av at anonyme kilder kritiserer navngitte partikamerater i media. Lekkasjer fra lukkede møter og anonyme kilder er uttrykk for en dårlig partikultur som er helt uakseptabel! De som ønsker å delta i en debatt i og om Arbeiderpartiet, får gjøre det med fullt navn og i åpne kanaler, de som ikke klarer det bør finne seg en annen lekegrind!, skriver Ødegården.

I dag gikk 15 av 18 fylkesledere i Ap sammen om et opprop mot det de kalte «målrettede angrep fra anonyme kilder, der formålet er å undergrave tilliten til partisekretær Kjersti Stenseng og kvinnepolitisk leder Anniken Huitfeldt.»

TAR ANSVAR: Fylkesleder i Troms, Cecilie Myrseth og 14 andre fylkesledere sier nok er nok og vil ha slutt på lekkasjekultur og målrettede angrep mot Kjersti Stenseng og Anniken Huitfeldt. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
TAR ANSVAR: Fylkesleder i Troms, Cecilie Myrseth og 14 andre fylkesledere sier nok er nok og vil ha slutt på lekkasjekultur og målrettede angrep mot Kjersti Stenseng og Anniken Huitfeldt. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer

Bakgrunnen for oppropet, som NRK publiserte, var et oppslag i VG. VG skriver basert på anonyme kilder at Stenseng og Huitfeldt skal ha skjelt ut Støre på sentralstyremøtet i desember.

Overfor Dagbladet understreker Ødegården at han støtter kampen mot anonyme kilder og lekkasjekulturen som er eksponert i deler av partiet.

- For smalt

Han har ikke undertegnet oppropet fordi det nevnes kun to navn i oppropet, mens han mener lekkasjekulturen rammer hele partiledelsen.

- Og jeg støtter de partifellene som er rammet av de feige og udemokratiske handlingene. Denne kulturen må renskes ut av partiet. I oppropet nevnes to navn. Jeg nevner fire, sier Ødegården

Ødegården sier til Dagbladet at utrenskning av ukultur i partiet blir et tema på landsstyremøtet i slutten av januar.

Fylkesleder i Oslo, Frode Jacobsen, er heller ikke med på oppropet, men uttrykker støtte til Ødegårdens Facebook-innlegg.

- Jeg ble ikke med på oppropet da jeg ikke fikk anledning til å delta i utforming av innholdet som jeg oppfatter for smalt i forhold til gjeldende situasjon i partiet, sier Jacobsen til Dagbladet.

Leder av Nordland Ap og sentralstyremedlem Bjørnar Skjæran har skrevet under oppropet. På spørsmål om hvordan han mener Ap skal rydde vekk ukulturen, skriver Skjæran i en tekstmelding til Dagbladet:

- Vi har alle et ansvar for egne handlinger og et felles ansvar for hva slags kultur vi skal ha i Arbeiderpartiet. Vi er organisert i kommunepartier, fylkespartier og et nasjonalt nivå der stortingsgruppa, sentralstyret og landsstyret er de viktigste arenaene. Ledere på alle nivåer har et ansvar for å utvikle god samhandling, sier Skjæran.

- Tar fullstendig avstand

På sin Facebook-side gikk Ap-leder Jonas Gahr Støre i går ut mot en sak i VG, der anonyme kilder fortalte om et sentralstyremøte før jul der partisekretær Kjersti Stenseng og kvinnenettverkets leder Anniken Huitfeldt skal ha «skjelt ut» Støre.

​- Jeg tar fullstendig avstand fra den påstanden. Jeg referer ikke fra interne møter. Men i dette møtet hadde vi helt normale diskusjoner om politiske saker. Påstanden forsøker å skape et inntrykk av splittelse som det ikke finnes noe som helst grunnlag for, skriver Støre.

Han skriver at han har hatt og har et tett og tillitsfullt samarbeid med Kjersti Stenseng i behandlingen av varslersakene.

- Oppslaget forsøker også å skape inntrykk av splid mellom meg og leder av kvinnenettverket, Anniken Huitfeldt. De vil jeg også tilbakevise. Anniken har gitt meg god støtte i denne prosessen, skriver Støre.

Ekstraordinært landsmøte?

Flere fylkesledere har tatt til orde for et ekstraordinært landsmøte i Ap etter at Trond Giske trakk seg som nestleder. Andre mener at et landsmøte som bare vil handle om en ny person eller en helt ny ledelseskabal bare vil føre til personkamper i flere måneder og gjøre det umulig for Ap å få fokus over på politikk.

Ødegården opplyser at spørsmålet om ekstraordinært landsmøte blir tema på Buskerud Aps styremøte i morgen og representantskapsmøtet neste torsdag.

Øsfold Ap skal drøfte saken i kveld. Også AUF skal drøfte spørsmålet om ekstraordinært landsmøte en av de nærmeste dagene.

- Må lytte til partiet

Leder av Nordland Ap, Bjørnar Skjæran, sier:

- Arbeiderpartiets landsstyre samles i mars til ordinært møte, og vil i tillegg samles til ekstraordinært landsstyremøte i slutten av januar. Det er viktig at hele partiorganisasjonen blir lyttet til, og det er derfor for tidlig å ta stilling til spørsmålet om et ekstraordinært landsmøte nå. Nordland Ap har ikke behandlet spørsmålet, sier Skjæran.

Mandag sa leder av Akershus Ap, Sverre Myrli, dette til Dagbladet:

- Etter min mening bør vi nå vurdere å innkalle til ekstraordinært landsmøte. Mange ute i organisasjonen er nå frustrerte og oppgitte. Alle ser at dette dreier seg om mer enn varslersakene. Da er det kanskje nødvendig å samle partiets høyste organ, skrev Myrli i en SMS til Dagbladet.

Myrli, som ikke har latt seg intervjue på telefon om spørsmålet, sier Akershus Ap skal ha styremøte 17.januar, og at saken skal drøftes der.

EKSTRAORDINÆRT: Leder av Akershus Ap vil vurdere ekstraordinært landsmøte etter Giske-saken og uro og frustrasjon i partiet. Foto: Morten Holm / Scanpix
EKSTRAORDINÆRT: Leder av Akershus Ap vil vurdere ekstraordinært landsmøte etter Giske-saken og uro og frustrasjon i partiet. Foto: Morten Holm / Scanpix Vis mer

Trøndelag Ap har åpnet for ekstraordinært landsmøte. Det diskuteres også i Troms Ap.

- Fylkesstyret i Troms har drøftet det uten å konkludere. Vi avviser det ikke og vil ta de videre drøftingene om dette internt, skrev fylkesleder Cecilie Therese Myrseth i en sms til Dagbladet mandag.

- Med Jonas og Hadia vil vi aldri komme opp av gjørma. De som skal stemme på oss kjenner seg ikke igjen. Tipper grasrota vil kreve et nytt landsmøte, sier en sentral Ap-kilde til Dagbladet.

Ønsker ikke

- Jeg kan ikke se noen grunn til at vi skal ha et ekstraordinært landsmøte. Vi har en leder og en valgt nestleder. Det at vi nå har hatt to, har jo på et vis vært unntakssituasjonen. Nei, det vi primært nå må ha fokus på, er å få ro i partiet så vi kan drive politikk igjen, sier fylkesleder i Aust-Agder og sentralstyremedlem Jon Rolf Næss.

- Jeg ser ikke noen grunn til at vi skal gjennomføre et ekstraordinært landsmøte slik statusen er nå, sier fylkesleder Bjørn Egeli i Vest-Agder.

- Akkurat nå ser jeg ikke noen grunn til at det skal være ekstraordinært landsmøte. Vi må først og fremst håndtere situasjonen nå, få sluttført behandlingen av varslersakene, og få tilbake 100 prosent fokus på politikken. Vi får ta et skritt av gangen, sier Terje Aasland, sentralstyremedlem og fylkesleder i Telemark.

Ikke behov

- Det er ordinært landsmøte om 15 måneder. Jeg ser ikke behov for noe ekstraordinært landsmøte eller valg av ny nestleder før den tid, skriver leder Frode Jacobsen i Oslo Ap i en sms til Dagbladet.

Fylkesleder Stanley Wirak i Rogaland betegner det også som «unødvendig.»

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!