RAS: 60 meter av fylkesveg 285 i Lier har rast ut på grunn av den kraftige nedbøren. Foto: Statens vegvesen 
RAS: 60 meter av fylkesveg 285 i Lier har rast ut på grunn av den kraftige nedbøren. Foto: Statens vegvesen Vis mer

Fylkesveien i Lier: 60 meter har rast ut

Stengte veier også på Vestlandet. 

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Kraftig nedbør de siste dagene har skapt store problemer både på Øst- og Vestlandet. I Bergen har de satt ny nedbørsrekord siste døgn, men den størst skaden på terrenget ser ut til å ha rammet Lier i Buskerud.

Her har 60 meter av fylkesveg 285 rast ut, opplyser Statens Vegvesen via Buskerud fylkeskommunes hjemmeside.

Selve skadestedet er mellom 150 til 170 meter langt og ligger rundt 2,5 kilometer nord for Enger.

- Skadene er omfattende, og det vil ta lang tid før vegen igjen er kjørbar, sier Anita Tveiten, byggeleder i Statensvegvesen.

Stengte veier i vest

Også på Vestlandet er det en rekke stengte veier.

E39 er delvis sperret på grunn av et tre som har blåst ned, melder Bergens Tidende. Også riksvei 13 mellom Odda og Kinsarvik stengt på grunn av rasfare.

På Tunes i Arna i Bergen raste store jordmasser ned over fylkesvei 276, mellom Garnes og Takvam. Ifølge Bt.no ble en mann evakuert fra huset sitt.

Leirvik sentrum i Hyllestad i Sogn og fjordane har et ras som trolig ble utløst av et tre som blåste over endre, sperret en vei og ødelagt et lagerbygg, melder NRK. som også melder at oversvømmelse har ført til at fylkesvei 551 i Kvinnherad er stengt ved Furenergsfossen.

Nedbørsrekord i Bergen

I Bergen er det registrert ny nedbørsrekord siste døgn. Ved målestasjonen Florida er det målt 76,2 millimeter mot den tidligere rekorden på 71, 8 millimeter fra 21. august 1989.

Likevel opplyser nødetatene i vestlandsbyen at de har kommet forholdsvis greit fra uværet, der det i tillegg til nedbøren også har blåst kraftig.

- Vestlandet er Vestlandet, vi er vant til vann. Det er en del trær som er blåst over veiene, men veldig lite lekkasjer, forteller vaktkommandør i Bergen Brannvesen Ronald Drotningen til Dagbladet, som likevel innrømmer at det har vært litt vel mye regn, selv for Bergen.

Mange mindre hendelser har det imidlertid vært.

Hektisk

- Det har vært hektisk i morgentimene. Det er veldig mange meldinger om vann og trær i vegbanen og en del stengte veger. Det har avtatt noe, men er fortsatt hektisk, opplyser operasjonsleder Vibeke Ness ved Hordaland politidistrikt til Dagbladet.

- - Vi har kontroll på situasjonen og det har ikke vært noen alvorlige ulykker eller skade på bygg. Hvis det blir bedre vær nå, så skal det gå. Men det regner fortsatt godt, opplyser hun.