Fylket vil kjøpe kvoter

Bare tre ungdommer i Finnmark har råd til å ha fiske som hovedyrke. Nå vil lokalpolitikere kjøpe fisken tilbake.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Les også: 
Vil stoppe kvoteranet
- Raner samfunnets ressurser 

-  Det er absurd at vi må kjøpe tilbake fiskerettigheter som staten engang delte ut gratis til fiskere over hele landet, deriblant her i Finnmark. Men når ressursene er privatiserte og dermed også et markedsobjekt, så har vi ingen annen mulighet enn å bli med på karusellen, sier fylkesordfører Helga Pedersen (Ap) i Finnmark.

Vil låne penger

Finnmark fylkeskommune har foreløpig satt av 20 millioner til kvotekjøp.

-  Det er ikke mye penger, jeg utelukker ikke at det kan bli aktuelt å ta opp større lån for å kjøpe opp både kystfiskekvoter og trålkonsesjoner som legges ut for salg.

Å eie kvoter - en formue som fornyer seg selv til evig tid - er god sikkerhet, sier Pedersen til Dagbladet.

-  Er du ikke da med på å legitimere omsettelige kvoter, et system du sier du er imot?

-  Det er mange ting vi heller skulle brukt penger på. Men vi må ta alle midler i bruk for å sikre kvoterettigheter til kystfolket når staten fraskriver seg alt ansvar, sier Pedersen.

 UT OG HANDLE FISK:  Det er smertefullt, vi har svak økonomi, men ser ingen annen utvei enn å være med på kvotekarusellen, sier fylkesordfører Helga Pedersen. Foto: Kaja Baardsen
UT OG HANDLE FISK: Det er smertefullt, vi har svak økonomi, men ser ingen annen utvei enn å være med på kvotekarusellen, sier fylkesordfører Helga Pedersen. Foto: Kaja Baardsen Vis mer

Professor Kjetil Leknes ved Høgskolen i Alta mener Finnmark velger riktig strategi, og oppfordrer flere til å følge etter.

En egen kvotebank

-  Politikerne i norske kystsamfunn må våkne opp. Kvotene er privatiserte. De blir kjøpt og betalt. Fylkeskommuner og kommuner må derfor melde seg på i kampen om kvotene dersom de - på lang sikt - skal ha et håp om å sikre et minimum av offentlig eierskap og innflytelse over norske fiskeressurser, sier Leknes.