- Fyll opp tanken og ta med mat og varme klær

Skal du ut og kjøre i dag kan du risikere å bli sittende i lange køer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

• Sitter du i kø eller har problemer med å komme deg hjem til jul? Tips oss eller send bilder til 2400@dagbladet.no

I går anbefalte Statens vegvesen de som hadde mulighet til å kjøre hjem før kjøreforholdene forverret seg. I morgentimene i dag er flere fjelloverganger stengt, og ved andre er det kolonnekjøring.

Her er det kolonnekjøring:

Riksvei 13 over Vikafjellet, riksvei 7 over Hardangervidda og europavei 134 over Haukelifjell og riksvei 13 er det fra søndag morgen startet kolonnekjøring. Riksvei 13 var tidligere søndag morgen midlertidig stengt.

I nord er både fylkesvei 888 mellom Bekkarfjord og Hopseidet og fylkesvei 98 over Ifjordfjellet i Finnmark steng på grunn av uvær.

- Flere fjelloverganger er stengt på grunn av snø og sterk vind som blåser i sterk kuling eller full storm. Det er veldig vanskelige og utfordrende kjøreforhold nå, sier Jeanette Andresen i Statens vegvesen.

Her kan du sjekke hvordan forholdene er der hvor du skal ut å kjøre.

Ta med mat Det er vinden som er den største utfordringen, og det er meldt om full storm i høyfjellet i Sør-Norge, i Hordaland og Rogaland fra søndag morgen.

I Oslo-området går trafikken greit i morgentimene, men også her er det glatt og utfordrende kjøreforhold flere steder.

VANSKELIGE FORHOLD: Vegvesenet ber folk være forberedt på lange køer over fjellovergangene, og sier det kan være lurt å ta med varme klær og mat, i tilfelle du blir stående i kø i mange timer. Her fra Dyranut, riksvei 7. Foto: Statens vegvesen
VANSKELIGE FORHOLD: Vegvesenet ber folk være forberedt på lange køer over fjellovergangene, og sier det kan være lurt å ta med varme klær og mat, i tilfelle du blir stående i kø i mange timer. Her fra Dyranut, riksvei 7. Foto: Statens vegvesen Vis mer

Andresen mener det viktigste hvis du skal ut å kjøre i dag er å ta hensyn til andre trafikanter og ikke stresse - det kan nemlig bli mange timer i kø flere steder. 

- Hold køen og hold avstand. Hvis du skal opp i fjellet anbefaler jeg å ta med mat og varme klær, og ikke glem å fylle tanken helt full. Når først været er som det er kan det være greit å prøve å gjøre turen så hyggelig som mulig, sier Andresen.

Unngå Hardangervidda Foreløpig har Vegvesenet ikke fått inn mange meldinger om ulykker eller utforkjøringer i morgentimene, og Andresen håper mange kom seg avgårde i går, slik de anbefalte.

Hun understreker at det er viktig å følge med på trafikkmeldingene underveis.

Andresen oppfordrer også folk til å tenke gjennom hvilke alternative ruter som kan velges hvis det skulle oppstå problemer.

- Det kan være greit å prøve å unngå riksvei 7 over Hardangervidda. Velg heller E16 over Filefjell eller riksvei 52 over Hemsedalsfjellet, men det blåser veldig godt der, sier Andresen.

- De som er vant til å være på langveiskjøring og vet hva vinterstorm og kolonnekjøring er skal nok klare seg ganske bra, men jeg tenker litt på byfolket som ikke er vant til slikt i dag. Kjør forsiktig.

STENGT: Mange fjelloverganger er stengt i dag på grunn av været, andre steder er det kolonnekjøring. Her fra Dagali. Foto: Statens vegvesen
STENGT: Mange fjelloverganger er stengt i dag på grunn av været, andre steder er det kolonnekjøring. Her fra Dagali. Foto: Statens vegvesen Vis mer