Fyll, vold, dop og røyk

OSLO/GARDERMOEN (Dagbladet): Nå har flyselskapene fått nok av fyll, vold, dop og smugrøyking: Charterselskapet Britannia Airways innfører fra i dag gule kort på sine avganger. Røykeforbudet kan være en av årsakene til den økende fylla i lufta.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Norske flyselskaper ber myndighetene skjerpe lovverket, og Den internasjonale organisasjonen for sivil luftfart (ICAO) tar opp kranglevorne flypassasjerer som eget punkt på sin generalforsamling i neste uke.

Narko i lufta

Tro ikke at flypassasjerer bare røyker, drikker og slåss: Narkotika er blitt den nye hodepinen for flyselskapene.

- Narkotikamisbrukere er vanskeligere å håndtere enn dem som er fulle. Det verste jeg har opplevd er en passasjer med abstinens, sier Odd Johnsrud, som er senior supervisor for Premiair på Gardermoen.
- Vi har gått på kurs med overdoseteamet i Oslo. Men det er vanskelig å bedømme om en person misbruker narkotika, sier Johnsrud. Også trafikkassistent Christian Walan ved Braathens bekrefter inntrykket.

Går fri

Norske flyselskaper ber nå myndighetene skjerpe lovverket. Dette for å gjøre det mulig å gi strenge straffer til fulle passasjer som opptrer voldelig og setter liv i fare gjennom sin oppførsel i lufta.

Etter det Dagbladet får opplyst, vurderer nå Justisdepartementet hvordan man på en effektiv måte kan komme fyllebøttene til livs.
- Vi har bedt myndighetene endre lovverket slik at det blir enklere å kunne anmelde og straffe passasjerer som skaper uro i kabinen. I dag går de fleste fri - selv om de har skapt store ubehageligheter for våre ansatte og øvrige passasjerer om bord i flyet, sier informasjonsdirektør Audun Tjomsland i Braathens til Dagbladet.

ICAOs møte begynner 22. september. Ifølge organisasjonen synes flyfyll å være et økende problem.

Organisasjonen mener det kan være flere grunner til dette, men den negative utviklingen kan skyldes lang flytid og røykeforbud.
Selv om både Braathens og SAS anmelder fulle passasjerer som skaper problemer under flygingen, går de fleste fri.

Vil ha lovendring

- Det må skje grove voldshandlinger før passasjerer blir straffet. Dette ønsker vi å endre, og har derfor bedt myndighetene om å se på mulighetene for å få egne straffebestemmelser for berusede og kranglete personer, sier Tjomsland.

SAS' informasjonsdirektør Simen Revold sier at også de vil ha en lovendring som gir økt mulighet for å straffe passasjerer som er beruset og opptrer truende om bord i flyene. Flyselskapene ønsker at løsgjengerloven skal kunne benyttes mot bråkmakere.
Røykeforbudet om bord i flyene har skapt langt flere irriterte passasjerer.

Gule kort

- Etter at flere og flere flyselskaper har innført røykeforbud, har vi har sett en økende tendens til at passasjerer forsøker å smugrøyke - blant annet på toalettene. Enkelte vil ikke akseptere at de ikke får lov til å røyke, og de blir ganske irriterte, sier trafikksjef Göran Gårdö i Britannia Airways til Dagbladet.

Fra i dag innfører det svenske flyselskapet gule kort på sine avganger.
- Som det første charterselskapet i Norden innfører vi et advarselssystem. Første fase er en muntlig advarsel. Hører de ikke på oss, får du et gult kort med en skriftlig advarsel. Siste utvei er å kaste bråkmakeren av, sier Gårdö til Dagbladet.

Irriterte røykere

Gårdö utelukker ikke at røykeforbudet oppfattes som plagsom av innrøykte passasjerer, og at de dermed kan bli voldelige når de ikke får røyke.

Også i Premiair - som flyr mange norske charterturister - har man merket en økning av passasjerer som blir brysomme fordi de ikke får røyke om bord.

- Særlig kan de bli irritable dersom de har drukket alkohol, sier informasjonssjef Torbjørn Andersen i Premiair til Dagbladet.
Når folk har vent seg til røykeforbudet vil problemet med irriterte røykere avta.

- Vi har foretatt undersøkelser som viser at stadig færre av røykerne har noe i mot røykfrie fly, sier Andersen.

HENDENE FULLE: Bartender Hroar Alkvist på Gardermoen har daglig hendene fulle med berusede nordmenn. Noen blir veldig aggressive, iser han.