- Fylla er mindre akseptert enn før

Norske unge drikker mindre, ifølge ny undersøkelse.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Unge drikker stadig mindre og reagerer på fyll blant vennene. Alkoholbruk er blitt mindre akseptert, ifølge en undersøkelse gjort i aldersgruppen mellom 15 og 20 år.

Det kommer fram i den årlige ungdomsundersøkelsen til Statens institutt for rusmiddelforskning (SIRUS), som legges fram onsdag.

Forbruk av alkohol blant 15-20-åringer har gått tilbake etter en klar økning fra midten av 1990-tallet mot årtusenskiftet, men gutter drikker klart mer enn jenter. Nesten åtte av ti svarte at de hadde smakt alkohol.

De siste årene har gjennomsnittlig debutalder vært i underkant av 15 år for øl og 15,5 år for vin og brennevin, men debutalderen har gått noe opp i senere år.

To av tre ungdommer sier de har vært beruset i lÃpet av siste seks mÃ¥nedene. I underkant av 20 prosent oppgir å ha vært beruset mer enn 50 ganger hittil i livet, skriver Aftenposten.

Endrede holdninger

Andelen unge som har vært beruset eller har hatt negative opplevelser som følge av alkoholbruk, er lavere enn før. Bruken av både legale og illegale rusmidler har gått ned siden slutten av 1990-årene. Men samtidig er det flere unge som mener vennene drikker for mye, både blant gutter og jenter.

Tre av ti mellom 15 og 20 år sier at nesten alle eller nokså mange jevnaldrende venner drikker for mye. Det er flere enn på slutten av 1990-årene.

- Dette kan tyde på endrede holdninger blant ungdom, der bruk av alkohol er mindre akseptert nå enn for ti år siden, sier forskningsleder Astrid Skretting ved SIRUS.

Øst og vest

Årsakene til holdningsendringene kan være flere, men én teori er møtene mellom flere kulturer som påvirker hverandre.

- Som i all ungdomsforskning ser vi stadig større innslag av ikke-vestlig kulturbakgrunn, hvor alkohol ofte har en annen status. Det påvirker igjen drikkemønsteret til ungdommer med vestlig bakgrunn, sier hun.

I Oslo er det et tydelig skille. I bydeler med mange unge med muslimsk bakgrunn, drikkes det generelt mindre enn i Oslo vest.

- Vi lever jo ikke i et sosialt vakuum, så det er naturlig at ungdom påvirker hverandre, sier Skretting.


(NTB)