Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Fylla fører til dødsulykker

I en av tre dødsulykker på veiene er minst en av bilførerne nedsløvet av alkohol, narkotika eller medikamenter viser tall fra Transportøkonomisk Institutt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ved ulykker der bare en bil er innblandet, er tallene enda mer dramatiske. Mer enn halvparten av bilførerne som omkom i slike ulykker, var på en eller annen måte påvirket slik at deres dømmekraft var redusert.

- Statistisk sett er er dette anslaget usikkert, men ikke langt fra sannheten, mener professor Jørg Mørland ved Statens Rettstoksikologiske Institutt.

Menn fyllekjører

Den typiske fyllekjøreren er en mann. I årene 1988-1995 var bare en av ti alkoholpåvirkete bilførere - innblandet i en ulykke med personskade - en kvinne. Selv om andelen promilleførere er betydelig høyere blant middelaldrende og eldre enn blant de yngste bilførerne, står aldersgruppen 18-29 for mer enn halvparten av alle ulykker der føreren er alkoholpåvirket.

(NTB)

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!