Fylla har skylda

Navn: Hans Olav Fekjær Alder: 59 Yrke: Overlege og rusforsker

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Han tar sjelden feil. For når han uttaler seg, er det med solide forskningsresultater som bakgrunn for egne meninger. Veteranen innen norsk rusmiddelomsorg har ved flere anledninger tråkket på våre felles ømme tær. For eksempel ved å påpeke at avstanden mellom bruk og misbruk av alkohol ikke er den vi gjerne vil den skal være.

Nå tar overlegen ved Blå Kors Senter et forsøksvis oppgjør med innleggelsen av ishockeyspilleren Kent André Dahl, guttungen som har tatt en liten kur med anabole steroider og som er sendt til Vangseter for å avvennes. - Det reneste tøv, sa Fekjær til VG i går, og han utdyper det overfor Dagboka:

- Avhengighetsbegrepet er ikke klart avgrenset. Men et minimum må være at misbrukeren får et kick av det han putter i kroppen. At han blir revet med og får vanskeligheter med å stoppe. Å ta noen piller for å øke sin fysiske styrke er en målrettet aktivitet for å oppnå et langsiktig gode. Det kan umulig kalles avhengighet, sier Fekjær. Og nevner videre at pillene er de samme som Ben Johnson ble dopingtatt for under OL i Seoul. Piller som fås kjøpt på Internett for én dollar stykket.

Fekjær avslører dermed humbugen i det hele: I et trangt marked for selvbetalt rusavvenning handler det om å skaffe kunder. Og PR er nøkkelordet for å få kommuner eller bedrifter til å betale. Vangseters utspill havnet i Sportsrevyen på NRK, kanskje ikke norske massemediers aller ypperste forum for avslørende journalistikk. Den pillespisende unggutten er i gang med gruppeterapi, og oppholdet betales gjennom rusklinikkens sponsoravtale med Trondheim ishockeyklubb.

Fekjær har selv bidratt til å skape overskrifter. I 1980 og 87 skrev han to bøker som begge havnet i Dagsrevyen og på førstesidene her i avisa. Psykiateren pirket borti vårt selvgode frihetsforhold til alkoholen. Fekjær, som slett ikke var og er noen rusmoralist, men en forsker og i særdeleshet en formidler av forskning, pekte på bruken av alkohol som problemskapende faktor over hele verden. Selvsagt var det ubehagelig.

- I 30 år er folk hjernevasket til å tro at narkotika er det største rusproblemet. Slikt setter sine spor, sier Fekjær. Han savner alkoholaspektet i diskusjonen om voldsbruk, også. Og må i det hele tatt finne seg i å registrere at alkoholfaktoren er dundrende undervurdert. Selv fortsetter han, som han sier, å drive med det han er eslet til: Å gå rett fram.