Fyllefest til fjells

Ungdommen strømmer til alpinbygda Hemsedal for å drikke seg fulle og bråke. Mange har ikke engang med seg ski.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

HEMSEDAL (Dagbladet): -  Nesten ingen av oss har med ski engang, ler 19 år gamle Lars Felin Bjørgaas fra Bærum.

Bare to av guttene i bærumsgjengen Dagbladet møter har med seg ski når de drar på nyttårsferie til Hemsedal.

-  Det er veldig mye bråk her, det er ikke til å legge skjul på det. Men vi er snille gutter, selv om vi fikk advarsel om å bli kastet ut for et par dager siden, sier han.

King kong-kultDet har bråk i Hemsedal de siste dagene. Spesielt i Tottenområdet, et leilighetsområde nær skibakken, og det populære utestedet «Loftet» der de fleste ungdommene samles. Natt til onsdag var det et større slagsmål mellom to gjenger fra Bærum. Noen var utstyrt med balltre. Flere ungdommer ble dratt inn av politiet og ilagt bøter. En rekke ungdommer har blitt utvist fra Hemsedal de siste døgnene.

-  Jeg fikk meg en på trynet den kvelden jeg også, sier Tor-Øyvind Skjelvik (19).

Han feirer nyttår sammen med russekompisene sine i Hemsedal.

-  Alle mellom 17 og 20 år fra Bærum er her nå. Jeg kjenner ingen hjemme som ikke er her, sier Lars, som legger til at det kryr av ungdom under 18 år også.-  Vi er jo her for å feste. Det er som en sydentur på fjellet, innrømmer Jonas Lundgard (19).

Emil Sveen (19) skyter inn:

VORSPIEL: 19-åringene fra Bærum, Jonas Lundgaard, Stian Slotte, Lars Felin Bjørgaas, Thomas Grøndahl og Tor-Øyvind Skjelvik spretter første ølen for kvelden. Foto: Lars Myhren Holand
VORSPIEL: 19-åringene fra Bærum, Jonas Lundgaard, Stian Slotte, Lars Felin Bjørgaas, Thomas Grøndahl og Tor-Øyvind Skjelvik spretter første ølen for kvelden. Foto: Lars Myhren Holand Vis mer

-  Det er king kong-kult her. Skikkelig feststemning, sier Emil, som legger til at moren ringte bekymret tidligere på dagen i går.

-  Foreldrene våre vet hva vi drar til. Vi legger ikke skjul på det. Vi er såpass gamle nå, sier Lars.

-  Bør ringe en bjelle

Dagbladet møter nærmeste fastboende nabo til det populære ungdomsområdet Totten.

-  Det bør ringe en bjelle hos foreldrene når de sender ti til femten ungdommer på tur til fjells. De må skjønne at det er en risiko. De må ta mer ansvar, sier Åge Haga fra Hemsedal.

Åge og kona Solbjørg leier selv ut hytter til tilreisende gjester.

-  Vi var litt skeptiske da vi leide ut til ni Bærums-gutter her om dagen, men det gikk veldig fint. Noe må de jo få feste, sier Åge.

Solbjørg nikker enig. Hun sier Hemsedal har blitt mye mer belastet de siste par åra.

-  Når vi hører om folk som bærer balltre og slåsshansker, blir vi forskrekket. Man kan jo lure på om det bare er alkohol de tar i seg, sier Solbjørg.

Hun mener det er tragisk for Hemsedal kommune at det har blitt slik.

Vanskelig tid

Ove Carlsson er vaktsjef for Hemsedal skisenters vaktstyrke. Han sier den vanskeligste oppgaven er å holde det fredelig i leilighetsområdene om natta etter at utestedene er stengt. Det skal ifølge reglene være kveldsstille fra 23-24 i leilighetene.

-  Det virker til tider som en eneste stor russefest her, sier han.Han forteller at vaktmannskapet på åtte har veldig mye å gjøre for tida.

-  Vi prøver å forebygge bråk ved å informere ungdommen om hva de har lov og ikke lov til, sier han.

Han understreker at folk flest er veldig hyggelige, men at de store guttegjengene er verst.-  Nyttårsuka er den vanskeligste tida. Da er det mest ungdom her, men jeg synes det går fint. Vi har også et godt samarbeid med politiet. Jeg synes vi har kontroll, sier Carlsson.

Må være 25

-  Det er uakseptabelt det som skjer. Det skal ikke være slik, sier lensmann Per Egil Garborg i Gol-Hemsedal. Han satte inn ekstra beredskap i går. Tre politibiler patruljerte rundt i området i går.-  Jeg synes ikke det er noe trivelig. Her skal folk stå på ski og hygge seg, sier Trond Østby, daglig leder for Hemsedal skisenter.

Det er rundt 2000 fastboende i Hemsedal. Nyttårshelga invaderes den lille bygda av over 800 ungdom, hovedsakelig fra Oslofjord-området. For å leie et sted å bo i Hemsedal, må man fra i år være 25 år gammel. Det ser ikke ut til å stoppe tenåringene.

-  Det er nå mer ungdom enn vanlig blant gjestene. Vi ser også at det er masse ungdom under 18 år her. Jeg synes foreldrene deres bør følge bedre opp, sier Østby.

HARD LINJE: Daglig leder for Hemsedal skisenter, Trond Østby, fører en hard linje. Først en advarsel, så rett ut.
- KAST DEM UT: Hemsedølingene Åge og Solbjørg Haga mener bråkmakerne som kommer til bygda bør kastes ut for alltid av Hemsedal.