Fyllekjørte med politibil

KRISTIANSAND (Dagbladet): God og full, og i full uniform, kjørte den 55 år gamle politiinspektøren 7,5 mil i politibil på E18 fra Arendal til Kristiansand. Vel framme på jobb ble han avslørt. Tre timer seinere hadde han 1,19 i promille.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nå er det satt i gang gransking for å finne ut om han også tidligere har vært beruset på jobb.

- Så langt har vi ingen opplysninger om noe slikt, sier Sefo-leder Yngve Svendsen.

Selv avviser politijuristen, som også har vært dommerfullmektig i Arendal, at han har hatt noe alkoholproblem før fyllekjøringen.

Avslørt

Det var for to uker siden at politiinspektøren ble tatt på fersk gjerning. 55-åringen hadde vært på seiltur onsdag 11. september. Ferden endte i Arendal der han drakk en del øl utover kvelden. Han har også innrømmet inntak av alkohol morgenen etter.

Samme ettermiddag gikk politiinspektøren fra seilbåten til Arendal politistasjon. Der kvitterte han ut en sivil politibil og dro til Kristiansand hvor han skulle møtte til jourtjeneste som politimesterens stedfortreder.

Han kom imidlertid for seint, og den synlig berusede tilstanden ble avslørt av kriminalsjef Arne Pedersen som ville ha en samtale om den seint ankomne.

Arne Pedersen varslet politimester Bjørn Hareide som alarmerte Sefo. De handlet lynraskt. Allerede før politiinspektøren hadde blitt edru, ble han avhørt første gang, og førerkortet ble prompte beslaglagt.

Sefo sørget også for at det ble tatt både blodprøve og såkalt utvidet prøve for å avsløre eventuell påvirkning av medisiner eller narkotika. Promilleprøven viste 1,19 i promille tre timer etter at kjøreturen begynte, mens den utvidede prøven var negativ.

Gransker fortida

Dagbladet kjenner til at politiinspektøren i åras løp har begått embetshandlinger som har vakt reaksjoner. Seinest for to år siden ble han kalt inn på teppet til politimesteren i Arendal fordi han hadde rotet bort et erstatningskrav i forbindelse med en bildrapssak der han var aktor.

Noen år i forveien var politiinspektøren i søkelyset for sin tilsynelatende milde påtalemessige behandling av en sexsiktet sokneprest.

Sefo-leder, tingrettsdommer Yngve Svendsen, bekrefter at de også undersøker om politijuristen ved tidligere anledninger har opptrådt klanderverdig på en slik måte at det kan være straffbart.

- Hvis slike opplysninger framkommer under etterforskningen, vil de bli gransket, sier han.

Tilsto

Svendsen understreker imidlertid at juristens tilstand ikke var verre enn at det var fullt forsvarlig å gjennomføre det første avhøret, selv om det skjedde få minutter etter at han hadde avgitt blodprøven som viste 1,19 i promille.

I avhøret benektet politiinspektøren straffskyld.

Da blodprøven en drøy uke seinere avslørte hans tilstand, endret han sin forklaring. Da erkjente han straffskyld for kjøring med inntil 1,19 promille.

Erkjennelsen må sees i sammenheng med at rettspraksis tilsier at grensen for ubetinget fengsel går mellom 1,0 og 1,5 i promille. Dersom vanlige regler legges til grunn, vil han måtte påregne å bli dømt for grov promillekjøring med 1,5 promille i blodet.

- Vedkommende ga uttrykk for at han ble svært overrasket over at analysen viste såpass mye som 1,19 i promille, opplyser Sefo-leder Svendsen.

Suspendert

Sefo-lederen sier at siktelsen kan bli utvidet til å gjelde grov uforstand i tjenesten, rett og slett fordi politiinspektøren møtte på jobb i beruset tilstand.

Politiinspektøren har ikke ytret noe ønske om å la seg bistå av forsvarer.