Fyller tennene med viskelær

BERGEN (Dagbladet): Jenta i 20-åra led av tannlegeskrekk og brukte viskelær til å fylle tanngarden for å gjøre et godt inntrykk under jobbintervjuet. En annen brukte sigarettpapir. De er ikke alene. En ny norsk undersøkelse viser at hver femte 18-åring frykter tannlegen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Resultatene av undersøkelsen er nedslående, medgir odontologiprofessor Magne Raadal. Han leder Universitetet i Bergens forsknings- og behandlingssenter for tannlegeskrekk. Årlig behandler tannleger og psykologer ved Senter for odontofobi rundt 100 pasienter. To tredjedeler av disse får fobidiagnose som tilsier at tannlegeskrekken har utviklet seg til å bli en mental sykdom.

- Når det gjelder vår behandling har vi lyktes når pasienten er i stand til å gjennomføre regelmessige besøk hos tannlegen igjen, sier Raadal. Forskningen skal blant annet avdekke hvor forebyggende tiltak kan settes inn.

Viskelær og papir

Raadal sier at noen av hans pasienter ikke har maktet å gå til tannlegen på over 40 år. For gjennomsnittspasienten har det gått åtte år siden siste tannlegebesøk.

- En av pasientene mine, en mann i 30-åra, hadde ikke vært til tannlegen siden han var åtte år. Han hadde gjort det til en vane hver morgen å putte sigarettpapir mellom tennene for å fylle ut hulrommene.

En annen pasient, ei jente i 20-åra, gikk i flere år med en brukket jeksel. Hun ble innkalt til jobbintervju, og for å gjøre et godt inntrykk fylte hun viskelær i hulrommet. Andre substitutter kan være tyggegummi og stearin.
- Odontofobi rammer ikke spesielle typer mennesker, og forekommer i alle samfunnssjikt. Mange får imidlertid problemer med å fungere sosialt og isolerer seg.

Ny undersøkelse

En nylig gjennomført undersøkelse som omfatter 1100 18-åringer fra Hordaland og Akershus viser at hver femte 18-åring oppgir at han/hun føler sterk angst for tannlegebesøk. Hele 17 prosent av timene avbestilles eller forsømmes. Man prøver nå å finne svar på i hvor stor grad dette frafallet skyldes angst.

- Antall som slutter å gå til skoletannlegen, øker sterkt fra 12 til 18 år, sier universitetsstipendiat Erik Skaret på telefon fra USA. Han er tilknyttet Senter for odontofobi, og foretar undersøkelsen der ungdommene følges fra 12 til 20 år.

- Det er 18-åringer som har hatt mer enn en smertefull opplevelse i tannlegestolen som scorer høyest på «angst-skalaen».

- Smertefulle erfaringer er den langt viktigste årsaken til at barn og unge utvikler frykt for tannlegebesøk. Skaret mener det derfor er viktig at barn og ungdom får effektiv bedøvelse under behandlingen.

<B>PAPIR I TENNENE:</B> Denne mannen i 30-år stappet sigarettpapir i tennene for å fylle ut hullene i tanngarden.<br>