Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Fyllerør?

Mel Gibson hater jøder - men bare når han er full.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

NÅR ACTIONHELTEN er edru, derimot, mener han at antisemittisme er en synd og kan ikke begripe hvor det alkoholframkalte jødehatet kommer fra. Har vi her å gjøre med en spaltet personlighet? Selvsagt ikke, men potensielt store penger står på spill, og da kan mye tilgis.Dette har hendt: Mel Gibson ble natt til fredag stoppet fordi han holdt 130 i en 70-sone i Malibu utenfor Los Angeles. Da det gikk opp for Gibson at han ville bli arrestert for fyllekjøring, utbrøt han, blant annet: «Jævla jøder ... jødene er ansvarlige for alle krigene i verden.» Deretter spurte han politimannen: «Er du jøde?». Ved et «uhell» ble fengslingsrapporten lekket til kjendisnettstedet tmz.com og rabalderet var i gang.

HOLLYWOOD HAR helt fra starten hatt jøder i mange viktige posisjoner, så en del mektige bransjefolk vil nok føle seg såret av Gibsons utfall. Likevel velger Oren Aviv, filmsjefen i Disney, som produserer Gibsons kommende film «Apocalypto», å tilgi: «Vi gjør alle feil og jeg har godtatt unnskyldningen hans i forbindelse med denne beklagelige hendelsen.»Men hva er det man unnskylder? At ikke Gibson klarer å holde jødehatet for seg selv? Riktignok har Gibson lang trening i å tre inn i roller, men det er tvilsomt om han i fylla lirer av seg meninger som han er genuint forferdet over dagen derpå, annet enn ut fra et rent pr-messig synspunkt.

OG DETTE ER JO ikke første gang den stinnrike Gibson er blitt beskyldt for antisemittisme. Det samme skjedde i forkant av premieren på den sadistiske «The Passion of the Christ»; mange i Hollywood sverget at de ikke ville samarbeide med ham i framtida.Det ble også mye snakk om faren, Hutton Gibson, som er aktiv i en fundamentalistisk katolsk menighet som mener at jødene er ansvarlige for Jesu død. Gibson senior nekter for at Holocaust har funnet sted og har kalt den reformvillige delen av den katolske kirke «et frimurer-komplott støttet av jøder». Mel Gibson er medlem av farens menighet og sa, da han ble konfrontert med opphavets eksentriske meninger, at faren aldri har fortalt ham en løgn.

MEN SÅ BEGYNTE pengene å rulle inn fra den blodsprutende seigpiningen av Jesus, til sammen nesten 1,3 milliard dollar, og kynikerne fikk bekreftet at kassasuksess er den raskeste vei til syndsforlatelse i Hollywood.Og nå skjer kanskje det samme igjen. Riktignok har ABC kansellert en ikke påbegynt tv-serie om Holocaust som Gibson foreslo i etterkant av «Passion»-debatten, men etter to uforbeholdne unnskyldninger har blant annet en prominent rabbi i Los Angeles invitert Gibson til å være hovedtaler på Yom Kippur, jødenes helligste dag. En rekke framtredende jøder og kommentatorer mener at Disney bør skrinlegge alt samarbeid med regissør Gibson, men den avgjørelsen venter man muligens med til etter desember-premieren på «Apocalypto», et nytt bloddryppende drama med menneskeofring på et utdødd språk, denne gang om Maya-rikets undergang.