Fyllesjuk?

Prøv asparges.

HJELPSOM STENGEL: Aspargesen skal ha en god effekt på fyllesyken, hevder sørkoreanske forskere. Foto: Mette Møller
HJELPSOM STENGEL: Aspargesen skal ha en god effekt på fyllesyken, hevder sørkoreanske forskere. Foto: Mette Møller Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Mange sverger til burger og brus etter en natt i alkoholens vold.

Den beste kuren mot fyllesjuken kan det likevel hende at du finner i grønnsaksdisken, ifølge sørkoreanske forskere.

Forskerne ved Institute of Medical Science og Jeju National University, mener å kunne bevise at aspargesen kan få deg på fote igjen.


Tester med ekstrakt av asparges reduserte det oksidative stresset i levercellene, og hjalp ensymet alkoholdehydrogenase med å bryte ned alkoholen raskere, ifølge artikkelen, som nylig ble publisert i tidsskriftet Journal of food science.


- Forsøket viser hvordan asparges kan lindre fyllesyke og beskytte leveren mot giftpåvirkning, skriver forsker B. Y. Kim i artikkelen.

 

Kjemisk ubalanse

Antioksidantene holder oksidantene i kroppen i sjakk - og gir kroppen en balanse som er gunstig for oss. Når du drikker alkohol, forstyrres denne balansen.


Når antioksidantene ikke strekker til i dette, blir det kjemisk ubalanse, og det er det vi kaller oksidativt stress, som kan være årsak til mange sykdommer (ikke bare fyllesyke).


I tillegg til å hjelpe ensymet alkoholdehydrogenase med opprydningen i leveren, er det altså dette de sørkoreanske forskerne hevder at du og jeg kan begrense ved å tygge på den grønne stengelen, skriver forskning.no.


Kjente positive effekter

- Vi vet at det er mange naturstoffer som har positive effekter på cellene, og som beskytter mot skader som fremmedstoffer kan påføre - inkludert alkohol, sier professor og toksikolog ved Universitetet i Bergen, Anders Goksøyr til forskning.no.


Hvor mye asparges du må spise for å løsne fyllesykens klamme grep, er ikke fastslått av forskerne.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer