HJELPSOM STENGEL: Aspargesen skal ha en god effekt på fyllesyken, hevder sørkoreanske forskere. Foto: Mette Møller
HJELPSOM STENGEL: Aspargesen skal ha en god effekt på fyllesyken, hevder sørkoreanske forskere. Foto: Mette MøllerVis mer

Fyllesjuk?

Prøv asparges.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mange sverger til burger og brus etter en natt i alkoholens vold.

Den beste kuren mot fyllesjuken kan det likevel hende at du finner i grønnsaksdisken, ifølge sørkoreanske forskere.

Forskerne ved Institute of Medical Science og Jeju National University, mener å kunne bevise at aspargesen kan få deg på fote igjen.


Tester med ekstrakt av asparges reduserte det oksidative stresset i levercellene, og hjalp ensymet alkoholdehydrogenase med å bryte ned alkoholen raskere, ifølge artikkelen, som nylig ble publisert i tidsskriftet Journal of food science.


- Forsøket viser hvordan asparges kan lindre fyllesyke og beskytte leveren mot giftpåvirkning, skriver forsker B. Y. Kim i artikkelen.

 

Kjemisk ubalanse

Antioksidantene holder oksidantene i kroppen i sjakk - og gir kroppen en balanse som er gunstig for oss. Når du drikker alkohol, forstyrres denne balansen.


Når antioksidantene ikke strekker til i dette, blir det kjemisk ubalanse, og det er det vi kaller oksidativt stress, som kan være årsak til mange sykdommer (ikke bare fyllesyke).


I tillegg til å hjelpe ensymet alkoholdehydrogenase med opprydningen i leveren, er det altså dette de sørkoreanske forskerne hevder at du og jeg kan begrense ved å tygge på den grønne stengelen, skriver forskning.no.


Kjente positive effekter

- Vi vet at det er mange naturstoffer som har positive effekter på cellene, og som beskytter mot skader som fremmedstoffer kan påføre - inkludert alkohol, sier professor og toksikolog ved Universitetet i Bergen, Anders Goksøyr til forskning.no.


Hvor mye asparges du må spise for å løsne fyllesykens klamme grep, er ikke fastslått av forskerne.