Fylleslag i fengsel

TRØGSTAD: Et fylleslag blant innsatte i Trøgstad fengsel i Østfold lørdag kveld, førte til at politiet måtte rykke ut og arrestere en 19-årig nordlending, som altså allerede satt i fengsel.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den overstadige ungdommen, som bare hadde en dag igjen å sone, ble fraktet ut av fengselet rundt midnatt og kjørt til fyllearresten i Ski.

- Der regner jeg med han våknet med kuppelhode, for han hadde 1,5 i promille, sier fengselsinspektør og daglig leder Geir Bjørkli til Dagbladet.

Druebrennevin

Det var ved 20.30-tida at bråket startet i fengselet, som har åpen soning. To liter druebrennevin var blitt kastet over det 2,5 meter høye gjerdet, og stemningen var i ferd med å bli vel lystig blant noen av de 90 fangene som blandet kaffedokter og solbærtoddy av spriten.

Fengselsbetjent Tony Olsen, som var på vakt lørdag kveld, hører kraftige smell, skrik og tumulter fra andre etasje i fengselsbygningen og stormer opp. Der har en kjerne på tre festdeltakere barrikadert seg inne på rom nummer 108. De sitter og drikker druebrennevin fra en termos. Ifølge medfanger nektet de å dele mer sprit med gjengen på 7- 8 fulle fanger som prøvde å trenge seg inn.

- De lagde liv og røre med høylytte diskusjoner. Det var like før det braket løs for fullt. Jeg vurderte situasjonen som meget usikker, fangene var beruset og aggressive. Av sikkerhetshensyn trakk vi oss tilbake og tilkalte politiet, sier Tony Olsen.

Follo politidistrikt rykket ut med tre biler: ei kommandovogn og to hundepatruljer. Sammen fikk de løst opp situasjonen, og fangene roet seg ned.

Krakilsk

Etter å ha testet promillen ble 19-åringen satt i ei ventecelle for å sove ut rusen, men der kviknet han til og gikk berserk. Han truet med å knuse ruta og rømme, hvis han ikke ble sluppet ut innen et kvarter.

- Han var så krakilsk at vi tror han ville gjennomført flukten. Derfor tok politiet hånd om ham, sier Olsen.

I går ble fangene avhørt. De har forklart at de feiret at en av dem hadde 12 og 11 riktige i tipping - og at 19-åringen skulle slippes fri.

De to andre bråkmakerne på 35 og 51 år er blitt overført til lukket soning i Sarpsborg.

Det hører med til historien at 19-åringen tok fengselsbetjenten i hånda og ba om unnskyldning før det bar ut av fengselet og over til fyllearresten. Det er ikke straffbart å smugle inn eller drikke alkohol i fengsel. Derfor er nordlendingen i dag en fri mann.

Follo politidistrikt nektet i går å gi opplysninger i saken.

Tilbake på åstedet: - Fangene sier de kranglet om frukt, men det var nok sprit tumultene handlet om, sier fengselsbetjent Tony Olsen. Han oppdaget bråkmakerne og tilkalte politiet.