Fylt av farlige mengder antibiotika

Verdens elver inneholder farlige mengder antibiotika, ifølge en ny studie.

FANT ANTIBIOTIKA: Forskerne har avdekket antibiotikaforurensning i 65 prosent av elvene de undersøkte, blant annet Themsen i England. Foto: NTB Scanpix
FANT ANTIBIOTIKA: Forskerne har avdekket antibiotikaforurensning i 65 prosent av elvene de undersøkte, blant annet Themsen i England. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

NEW YORK (Dagbladet): - Det er ganske skummelt og deprimerende. Store deler av naturen kan ha antibiotikanivåer som påvirker resistensen, sier Alistair Boxall, som er forsker ved University of York, til The Guardian.

Han er en av forskerne som har analysert vannprøver fra elver i 72 land over hele verden. 65 prosent av elvene var forurenset med antibiotika som kommer inn i elvene og grunnen via avfall fra mennesker og dyr og lekkasjer fra vannrensing.

De store forekomstene av antibiotika i naturen, kan bety at bakterier, som er motstandsdyktige mot antibiotika, kan utvikle seg. Antibiotikaresistente bakterier kan i verste fall gjøre livreddende legemidler ubrukelige.

Funnen ble presentert på en konferanse i Helsinki mandag, melder CNN.

Verst

Særlig i Asia og Afrika inneholdt elvene farlige nivåer med antibiotika. Verst var situasjonen i elver i Bangladesh, Kenya, Ghana, Pakistan og Nigeria. Det verste tilfellet ble avdekket i Bangladesh hvor konsentrasjonen av medisinen metronidazol - som brukes til å behandle bakterinfeksjoner - var 300 ganger over det som regnes som trygt.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer