Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Fylt av farlige mengder antibiotika

Verdens elver inneholder farlige mengder antibiotika, ifølge en ny studie.

FANT ANTIBIOTIKA: Forskerne har avdekket antibiotikaforurensning i 65 prosent av elvene de undersøkte, blant annet Themsen i England. Foto: NTB Scanpix
FANT ANTIBIOTIKA: Forskerne har avdekket antibiotikaforurensning i 65 prosent av elvene de undersøkte, blant annet Themsen i England. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

NEW YORK (Dagbladet): - Det er ganske skummelt og deprimerende. Store deler av naturen kan ha antibiotikanivåer som påvirker resistensen, sier Alistair Boxall, som er forsker ved University of York, til The Guardian.

Han er en av forskerne som har analysert vannprøver fra elver i 72 land over hele verden. 65 prosent av elvene var forurenset med antibiotika som kommer inn i elvene og grunnen via avfall fra mennesker og dyr og lekkasjer fra vannrensing.

De store forekomstene av antibiotika i naturen, kan bety at bakterier, som er motstandsdyktige mot antibiotika, kan utvikle seg. Antibiotikaresistente bakterier kan i verste fall gjøre livreddende legemidler ubrukelige.

Funnen ble presentert på en konferanse i Helsinki mandag, melder CNN.

Verst

Særlig i Asia og Afrika inneholdt elvene farlige nivåer med antibiotika. Verst var situasjonen i elver i Bangladesh, Kenya, Ghana, Pakistan og Nigeria. Det verste tilfellet ble avdekket i Bangladesh hvor konsentrasjonen av medisinen metronidazol - som brukes til å behandle bakterinfeksjoner - var 300 ganger over det som regnes som trygt.

Trygge nivåer varierer fra 20.000 til 32.000 nanogram per liter avhengig av typen antibiotika, og forsøkerne testet for 14 vanlige typer.

Også i ei elv som Themsen i England, som anses for å være svært rein, ble det funnet antibiotikaforurensning. I elva Donau i Østerrike ble det funnet farlig høye nivåer av sju typer antibiotika som brukes til å behandle lungebetennelse og bronkitt.

BADER I LØSEMIDDEL: Fem hunder med blåfarge er blitt observert ved et industriområde utenfor Mumbai i India. Video: Deepak Gharat Vis mer

«Global helsekrise»

Forskerne bak studien beskriver situasjonen som et «globalt problem».

- Studien avdekker at de mest risikable områdene var nær vannrenseanlegg, kloakkutslipp, og i områder med politisk uro, som i Israel og Palestina, skriver forskerne.

Antibiotikaforurensning regnes som en av de viktigste årsakene til at bakterier kan utvikle seg til å bli motstandsdyktige mot livreddende legemidler. FN beskriver situasjonen som en «global helsekrise». En rapport fra verdensorganisasjonen anslår at situasjonen kan kreve 10 millioner menneskeliv innen 2050.

- Det kommer til å være en enorm utfordring å løse dette problemet. Det vil kreve investering i infrastruktur for avfall og kloakkutslipp, strengere reguleringer og opprydning av områdene som allerede er forurenset, sier Boxall.

ET MYSTERIUM: Et utrolig syn dukket opp mandag 14. november i Shinnecock-kanalen i New York: Tusenvis, sannsynligvis millioner av døde fisk. I videoen kommer det fram noen teorier om hva som kan ha skjedd. Video: News 12 Long Island LLC; MARTIN WEST via CNN Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!