Fylte 60 bak lås og slå

I dag fyller nobelprisvinneren Aung Suu Kyi 60 år, men da hun våknet i morges var det ingen som sang «Happy Birthday».

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det var ingen presanger å åpne, og de tusenvis av bursdagskort og lykkønskninger som er levert til Burmas ambassader verden over blir ikke levert.

Det blir heller ikke noe bursdagsselskap.

De eneste som får møte henne i dag er en aldrende husholderske og hennes datter. Militærjuntaen har forbudt alle andre, bortsett fra en eldre mann som leverer matvarer, å komme i nærheten av Suu Kyi.

Stengt telefon

Isolert fra verden utenfor i et etter hvert forfallent to etasjes hus sørger militære sikkerhetsstyrker for at ingen får nærme seg boligen.

På 60-årsdagen har sikkerhetsstyrkene i denne omgang passet på at hun ikke forlater huset i 2523 dager.

Det er heller ikke mulig å få kontakt med henne over telefon ettersom telefonen hennes ble stengt for flere måneder siden.

I 1990 var siste gang det var frie valg i Burma, og da fikk Suu Kyi, og hennes National League for Democracy, 82 prosent av stemmene. Det var et slag i ansiktet på generalene som har styrt landet siden 1962, og førte til at Suu Kyi er blitt holdt i husarrest i nesten 10 av de siste 16 åra.

Fylte 60 bak lås og slå

Helsesjekk

President George W. Bush har sendt sine gratulasjoner i likhet med Desmond Tutu, Dalai Lama, FNs generalsekretær Kofi Annan og en rekke statsledere, som forlanger at hun blir satt fri. Det ba også den norske nobelkomiteen om i en uttalelse fredag.

Det siste besøket hun har hatt utenfra var for mer enn et år siden da leger fra Røde Kors fikk lov til å sjekke helsa hennes.

Menneskerettsgruppa Altsean i Bangkok sier at Suu Kyi aldri tidligere har vært så isolert som hun er nå.-  Det er så ille at vi ikke har noen mulighet til å få vite hvordan hun har det, selv om vi tror at hun er ved rimelig god helse, sier Altseans talskvinne Debbie Stothard.

Døve ører

Hennes popularitet i Burma er fortsatt stor, men mange har trolig gitt opp håpet om at hun kan få innflytelse på utviklingen i landet så lenge militærjuntaen vender det døve øret til alle krav om at hun må slippes fri.

For generalene er hun fortsatt en trussel, og at hun i nær framtid skal kunne tilbringe tid utenfor husets fire vegger er lite sannsynlig.

10 ÅR I HUSARREST:Leder for Myanmars demokrati-bevegelse Aung San Suu Kyi fyller 60 år idag.
PROTESTERER: Myanmar-aktivister roper slagord for demokrati og frihet i forbindlese med en demonstrasjon i Delhi, India, lørdag.