Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Fylte opp leilighet med tyvgods på nytt etter politirazzia

Da politiet hadde forlatt stedet fortsatte rumenernes rundstjeling i Oslo.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Har du bilder eller tips om østeuropeiske kriminelle eller politiets aksjoner? Send epost til 2400@dagbladet.no, mms/sms til 2400, eller ring 24 00 00 00.

(Dagbladet.no): Oslopolitiet fikk natt til i dag et svært konkret innblikk i hvor omfattende tyveriraid rumenere i hovedstaden trolig står bak.

I en leilighet på østkanten fant politiet sju personer med store mengder smykker, elektronikk og andre gjenstander stjålet fra ulike steder i byen. Det spesielle var at pågripelsene skjedde bare rundt to dager etter at politiet hadde slått til mot samme bolig.

Også da var leiligheten full av tyvgods, og politiet mener det er betegnende for bandenes virksomhet at det tok svært kort tid å gjøre nok innbrudd og tyverier til å bygge opp et helt nytt «varelager» - selv om svært mange av byens kriminelle rumenere i dette tidsrommet satt på glattcelle.

- Vi tømte leiligheten for gods på onsdag, men da vi gjorde en ny ransaking av samme leilighet etter to dager var den full av nytt tyvgods igjen. Vi snakker minst like store mengder som den første gangen vi slo til, forteller politiadvokat Morten Reppen ved Oslo politidistrikt.

- Organisert og omfattende

Ifølge politiadvokaten skjedde den første ransakingen i etterkant av politiets massearrestasjon av rumenere onsdag denne uka.


- Dette sier noe om omfanget av denne kriminaliteten. Det er åpenbart at dette er organisert og tyvgodset er tenkt transportert ut av Norge, sier Reppen, som mener mange av de kriminelle rumenerne overnatter samme sted før tyveriraidene starter.

VELLYKKET AKSJON: Onsdag slo politiet mot en buss full av rumenere - og tyvgods på Oslo bussterminal. Foto: POLITIET
VELLYKKET AKSJON: Onsdag slo politiet mot en buss full av rumenere - og tyvgods på Oslo bussterminal. Foto: POLITIET Vis mer

- Flere av leilighetene framstår som rene baser for virksomheten, konstaterer politiadvokaten.

Fem av Oslos politistasjoner startet denne uka et svært omfattende anslag mot det rumenske miljøet i hovedstaden, blant annet med bakgrunn i en eksplosiv økning i antall boliginnbrudd i desember og januar.

På onsdag ble 26 rumenere pågrepet i en buss på Oslo bussterminal. Politiet hadde da fått informasjon om at en gruppe rumenere skulle forlate landet og at noen skulle levere tyvgods til bussen, som var påkoblet henger. Spanere filmet de antatte gjerningsmennene mens de fylte opp hengeren, og politiet mener de har gode bevis for at tyvgodset stammer fra ofre i osloområdet.

Tidligere i uka ble 11 personer pågrepet i en bolig, og natt til lørdag ble altså ytterligere sju rumenere tatt, ifølge politiet i samme lokale som store mengder tyvgods.

- Trekkspillere og tiggere

20 av de 44 pågrepne ble i dag framstilt for varetektsfengsling i Oslo tingrett, og politiet fikk gjennomslag for å holde 19 av dem bak murene mens etterforskningen fortsetter. Nye fengslingsmøter vil bli avholdt mandag.

- Ingen av dem erkjenner straffskyld. Noen sier til og med at de vet om andre rumenere som er tyver, men at de selv ikke er kriminelle, sier Reppen.

I løpet av aksjonene denne uka har politiet beslaglagt stjålne gjenstander for millionverdier. PCer, mobitelefoner, klær, gullsmykker, kosmetikk og en rekke andre varer er å finne på den enorme beslagslista som etterforskerne nå skal holde opp mot saker fra innbruddsbølgen.

image: Fylte opp leilighet med tyvgods på nytt etter politirazzia

Ifølge politiet er det de samme rumenerne som figurerer i gatebildet i Oslo med musikk og lidelseshistorier som også driver med mer lyssky aktiviteter.

- Det er riktig. De fleste av de pågrepne er trekkspillere, tiggere eller flaskesamlere.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media