Fylte uran i bøtter

De tre arbeiderne som forårsaket tidenes verste atomulykke i Japan på torsdag fraktet uran i vanlige bøtter, stikk i strid med vanlig framgangsmåte.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Alle sikkerhetsregler ble brutt, og saken etterforskes nå av japansk politi.

Hisasho Ouchi, Masato Shinohara og Yukata Yokokawa visste trolig at de brøt både interne sikkerhetsregler og nasjonal lov da de torsdag formiddag helte 16 kilo uran oppi en tank med salpetersyre. Det er åtte ganger mer uran enn tanken er beregnet for.

De skulle ha brukt spesielle maskiner til operasjonen. I stedet bar de uranløsningen i bøtter, og helte den oppi tanken for hånd.

Livsfarlig

Den livsfarlige kjedereaksjonen startet med én gang, og det kom et sterkt, blått lys fra tanken. Alle som jobber med kjernereaksjoner vet at dette betyr en ukontrollert fisjon, og at livsfarlig stråling blir sendt ut. Ouchi, Shinohara og Yokokawa er fortsatt i livsfare.

Grunnen til ulykken kan være at de tre prøvde ut metoder for å produsere radioaktivt brensel raskere og billigere.

Treg varsling

Varslingen av befolkningen gikk heller ikke som planlagt. Selv om alarmen på anlegget ved Tokaimura gikk med én gang, gikk det hele 40 minutter før det statlige organet med ansvar for atomulykker ble varslet, og etterpå tok det opptil en time før lokale myndigheter ble varslet.

Myndighetene skulle vært varslet i løpet av minutter.

100 politifolk etterforsker nå ulykken.