Fyrbøter i helvete

Byråd Ellen Chr. Christiansen sparker Karl Glad som styreleder ved Ullevål sykehus.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Noe annet valg har Oslo-byrådet ikke, når Glad vil gi en påtroppende Ullevål-direktør grønt lys for å bryte kommunens budsjett for sykehuset neste år, pluss et løfte om en fallskjerm dersom vedkommende sluttet i direktørjobben.

Tilliten mellom styrelederen og hans oppdragsgiver varte i et halvt år, og Ullevål sykehus bruker like mye penger som da Glad begynte som styreleder.

  • Historien rundt valget av ny ledelse ved Ullevål er illustrerende for situasjonen i sykehusvesenet. Høyrebyrådet valgte en styreleder ved Ullevål med bakgrunn fra toppen i norsk næringsliv. Og Karl Glad fikk en frihet ingen styreleder før han har hatt til selv å ansette Ullevåls direktør. Den tidligere NHO-sjefen lette i næringslivet, fant mange som ikke ville ha jobben, og vedkommende som til slutt lot seg overtale, var neppe valgt fra øverste hylle og forlangte vilkår en kommunalt eid bedrift ikke kan gi. Ut av sykehusscenen forsvinner næringslivsleder Karl Glad, inn som Ullevål-direktør kommer Erik Normann, med bakgrunn som sykehuslege og fra Oslo kommune. Normann sto på søkerlista, men nådde ikke opp etter Glads kriterier.
  • Høyrebyrådet har fått seg en lærepenge. Det er ingen vidundermedisin å lokke næringslivsledere over i sykehusene. Og de lar seg heller ikke lokke til en umulig oppgave for lavere lønn enn de får av sine private arbeidsgivere.
  • Det kreves spesiell innsikt å lede en virksomhet der helsefag, produksjon, pasienter, politikk og forvaltning møtes. Og det krever tid å få til omstilling. Sykehus er tunge organisasjoner, styrt av profesjoner, tariffavtaler og tradisjoner. Derfor er det en umulig oppgave å spare nær en halv milliard kroner ved Ullevål neste år, uten at det går dramatisk ut over pasientene. Karl Glads feil var at han ville gi tillatelse til å overskride budsjettet på forhånd. Hvis Erik Normann lykkes med en omstillingsprosess, kommer han nok til å få tilgivelse for en budsjettoverskridelse.