Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Fyren er ingen Obama

Visepresidenten til Barack Obama og presidentkandidat, Joe Biden, går til et nytt hardt angrep mot en annen presidentkandidat, Pete Buttigieg.

HARDE ANKLAGER: USAs tidligere visepresident, Joe Biden, er ikke nådig i sin kritikk mot sin konkurrent til å bli Demokratenes presidentkandidat, Pete Buttigieg. Foto: JIM WATSON / AFP
HARDE ANKLAGER: USAs tidligere visepresident, Joe Biden, er ikke nådig i sin kritikk mot sin konkurrent til å bli Demokratenes presidentkandidat, Pete Buttigieg. Foto: JIM WATSON / AFP Vis mer

NEW YORK (Dagbladet): Demokratenes nominasjonskamp hardner til. Den tidligere ordføreren Pete Buttigieg gjorde det overraskende bra under nominasjonsmøtene i Iowa. Selv om resultatet ennå ikke er fullstendig offentliggjort, endte han omtrent på en delt førsteplass med Bernie Sanders. Biden gjorde det tilsvarende med en skuffende fjerdeplass bak Buttigieg, Sanders og Elizabeth Warren.

Under presidentdebatten fredag gjorde Biden, som er blitt på som favoritten. det klart at han hadde gått på en smell. Han innrømmet også at han regner med å gjøre det dårlig i New Hampshire-valget tirsdag.

Lørdag gikk han til nye angrep mot Buttigieg i et forsøk på å redde sitt eget kandidatur. De to kjemper om mange av de samme sentrumsorienterte velgerne.

- I fare

- Denne fyren er ikke en Barack Obama. Obama hadde en klar visjon for hvordan han trodde det internasjonale samfunnet ville se ut, og hvordan verdensordene skulle være. Obama beskrev i detalj hva som burde skjed med økonomien, sa Biden på et valgkamparrangement, ifølge AP.

Biden (77) forsøker å bremse Buttigiegs (38) momentum. Særlig går han til angrep på Buttigiegs mangel på erfaring og evnen hans til å appellere til afroamerikanere.

- Jeg tror ikke partiet er i fare dersom jeg er kandidaten. Jeg tror vi er i fare dersom vi nominerer noen som aldri er blitt valgt til noe høyere enn ordførervervet i South Bend i Indiana, sier Biden.

Lørdag offentliggjorde også Biden en ny valgkampvideo med latterliggjøring og harde angrep mot Buttigieg.

Latterliggjøring

I videoen sammenliknes Bidens innsats som visepresident med Buttigiegs periode som ordfører. Mens Biden hjalp Obama med å gjennomføre en omfattende helsereform og redde bilindustrien, var Buttigieg opptatt med å installere dekorativ belysning på bruer og å reparere fortau, ifølge videoen.

Bidens video angriper også Buttigieg for hvordan han behandlet afroamerikanske ledere.

- Da det offentlige presset mot ham vokste, sparket ordfører Pete den første afroamerikanske politisjefen i South Bend. Og så presset han også ut den afroamerikanske brannsjefen, heter det i videoen på Bidens twitterkonto.

- For å vinne valget, må du vinne delstater som Pennsylvania og Florida. Du må vinne mange steder som har en veldig mangfoldig befolkning. Så antakelsen om at han er klar over hele linja, ser jeg ikke. Jeg har ikke sett det ennå, sier Biden til ABC News.

Ikke enig

Selv hevder Buttigieg at han degraderte byens politisjef, Darryl Boykins, fordi han ikke informerte ham om at politiet var under føderal etterforskning. Politisjefen var anklaget for å ha beordret folk til å filme rasistiske kommentarer fra hvite politiledere.

Brannsjefen, Howard Buchanon, ba i 2010 om å få gå av med pensjon. Men etter at Buttigieg var valgt, ombestemte han seg. Da hadde ordføreren allerede utnevnt en erstatter. Buchanon gikk til slutt av med pensjon i 2012.

Selv mener den tidligere Afghanistan-veteranen at perioden som ordfører i en by i Midtvesten, gjør ham bedre i stand til å forstå hva velgere i avgjørende delstater er opptatt av.

Nytt lederskap

- Visepresidentens beslutning om å sende denne videoen sier mer om hvor han selv befinner seg i dette racet enn noe som helst om Petes perspektiv som ordføerer og krigsveteran, sier Buttigiegs talsperson, Chris Meagher, ifølge AP.

Buttigieg forsvarte Biden under presidentdebatten fredag. Han har også snakket varmt om Obama-administrasjonen, men mener at landet befinner seg på et annet sted enn for fire år siden, og at det er nødvendig med nytt lederskap.

Tirsdag er det primærvalg i New Hampshire. På meningsmålingene ligger Bernie Sanders og Pete Buttigieg best an, mens Elizabeth Warren og Biden følger et stykke etter.