Fyrer løs mot fredsmeklerne

Så langt, så galt, er fredsforsker Dan Smiths karakteristikk av de internasjonale meklingsforsøkene i Makedonia. På tre måneder har den etniske konflikten i landet utviklet seg fra alvorlig til eksplosiv.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Det er en umulig situasjon. Hvordan kan internasjonale meklere lage en fredsavtale mellom to parter når den ene parten ikke blir inkludert? spør Dan Smith, spesialrådgiver og forhenværende direktør i Norsk institutt for fredsforskning.

Hver dag styrkes hatet mellom slaverne og albanerne. Hæren fortsetter sin storoffensiv mot geriljaen i nord, mens den slavisk dominerte regjeringen går i dialog med internasjonale meklere. Der er imidlertid ikke den albanske UCK-geriljaen velkommen.

Støtte fra EU

Smith får uventet støtte fra den nyoppnevnte EU-utsendingen Frangois Leotard. EU har lenge fordømt geriljaen og avvist å gå i dialog med terrorister som griper til våpen.

- Den makedonske regjeringen må snakke med geriljalederne for å finne en enighet slik at freden kan gjenopprettes, sa Leotard til fransk radio i går.

Men de slaviske makedonerne er uenige. Mandagens opptøyer - hvor demonstranter brøt seg inn i nasjonalforsamlingen til vill jubel fra tusenvis av makedonere - viser hvor sterk opposisjonens misnøye med regjeringens meklingsforsøk er.

- Før UCK-geriljaen kan inkluderes i fredsforhandlingene er regjeringen nødt til å forandre holdningene til opinionen. Gjør de ikke det blir det full borgerkrig, advarer Smith.

Militær illusjon

I starten av konflikten mellom den regjeringshæren og UCK, klarte regjeringen å presse geriljaen ut av flere landsbyer rundt Tetovo. Denne suksessen har gått til hodet på regjeringen, mener Smith.

- Regjeringen ble overbevist om at de kunne vinne krigen, og denne illusjonen har nå befestet seg i folket. Det kan de ikke. Den beskjedne makedonske hæren kan umulig hamle opp med erfarne geriljasoldater i kupert terreng, sier Smith.

- Hæren mangler folk og stridserfaring. De sitter i åskanten og bomber løs på en landsby i det fjerne. Geriljaen sniker seg ut, og albanske hjem står utbrent tilbake. Deres krigstaktikk er elendig, sier fredsforskeren.

Feilskjær

Leder for Balkan-dialogprosjektet, Ivar Evensmo, er heller ikke imponert over meklingsinnsatsen i Makedonia. Javier Solanas innsats var blant årsakene som fikk sivile, slaviske makedonere til å gjøre opprør i hovedstaden mandag, og i mai var regjeringen nær ved kollaps på grunn av en annen internasjonal mekler.

Da framforhandlet den amerikanske toppdiplomaten og OSSE-utsendingen Robert Frowick på egen hånd en kontroversiell fredsavtale mellom de albanske opprørerne og enkelte albanske ministrer. Frowicks utspill ble tolket som en gavepakke til albanerne, og den slaviske majoriteten raste over at diplomaten i det hele tatt forhandlet med geriljaen.

- Frowicks innsats var et feilskjær hvis vi tolker det velvillig, sier Evensmo.

HÅPLØST: Den Makedonske regjering vil gjerne overvinne geriljaen med våpen, men det er en illusjon, sier fredsforsker Dan Smith. Hæren angrep i går den albnaskkkontrollerte landsbyen Nikostak, nordøst i landet.